FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR SAČUVAO DOBITKE PREMA EURU

LONDON, 6. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskimtržištima uspio sačuvati većinu dobitaka ostvarenih prema euru nakonprošlotjedne objave dobrog izvješća o zaposlenosti u SjedinjenimDržavama, koje je ojačalo očekivanje porasta kamatnih stopa u ovomemjesecu.
LONDON, 6. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskim tržištima uspio sačuvati većinu dobitaka ostvarenih prema euru nakon prošlotjedne objave dobrog izvješća o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama, koje je ojačalo očekivanje porasta kamatnih stopa u ovome mjesecu.

U takvim se okolnostima dolar zadržao na oko 1,2055 dolara za euro. No, oslabio je nešto prema jenu i trenutno iznosi 110,17 jena.

Nakon što je u petak objavljen podatak o 144 tisuće novootvorenih radnih mjesta u najvećem svjetskom gospodarstvu u kolovozu, te revidirane naviše slabe brojke iz prijašnjih mjeseca, dolar je ojačao oko jedan posto u odnosu na euro i jen.

Dobar podatak o zaposlenosti umanjio je zabrinutosti oko slabljenja gospodarskog oporavka i pojačao očekivanja da će američka središnja banka Fed kasnije ovoga mjeseca po treći put od lipnja podići kamatne stope.

"Bilo je puno pesimizma glede američkog gospodarskog oporavka tijekom posljednja dva mjeseca, no podaci u petak zasigurno su pojačali izglede za rast američkog gospodarstva", kazao je valutni strateg u Societe Generale, Adam Myers. "Fed će podići kamatne stope, vjerojatno i u rujnu i u listopadu".

U odnosu na jen dolar je danas blago oslabio pod utjecajem vijesti o snažnom oporavku kapitalne potrošnje japanskih tvrtki, što je povećalo šanse za revidiranje naviše brojki o gospodarskom rastu.

"Podaci o kapitalnoj potrošnji su snažni. Postoje špekulacije da bi japanska središnja banka mogla odustati od politike nultih kamatnih stopa početkom iduće godine", kazao je Myers.

Obzirom da su danas američka tržišta bila zatvorena zbog državnog praznika obujam trgovanja bio je slab, a mnogi trgovci kažu da se novi značajniji događaj očekuje u srijedu kada će čelnik Fed-a Alan Greenspan održati govor pred senatskim odborom za proračun.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙