FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR NA ČEKANJU ZBOG VEĆIH SUMNJI GLEDE POTEZA FED-A

LONDON, 17. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskimtržištima držao oko donje granice uobičajenih raspona prema ostalimznačajnijim svjetskim valutama, kako trgovci sve više uzimaju u obzirmogućnost da američka središnja banka Fed ne podigne kamatne stope ustudenome i prosincu.
LONDON, 17. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskim tržištima držao oko donje granice uobičajenih raspona prema ostalim značajnijim svjetskim valutama, kako trgovci sve više uzimaju u obzir mogućnost da američka središnja banka Fed ne podigne kamatne stope u studenome i prosincu.

Dolar je u takvim uvjetima iznosio 1,2196 dolara za euro i 109,96 jena.

Iako gotovo svi ulagači očekuju da američka središnja banka Fed podigne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda po treći put od lipnja na svojem zasjedanju idući tjedan, mnogi tržišni sudionici traže naznake Fed-ovih poteza nakon toga.

"Tržišni sudionici se pitaju hoće li Fed možda odbiti podići kamatne stope u studenome i prosincu", kazao je Tohru Sasaki, valutni strateg u JP Morgan Chase u Tokiju. "Ako Fed-ovo priopćenje bude dovoljno čvrsto ili gotovo nepromijenjeno u odnosu na prijašnja, držim da će dolar nešto ojačati".

Očekivanja rasta kamatnih stopa pomaže dolaru, tako da se svako slabljenje takvih očekivanja čini lošim za dolar. Premda je središnja banka ukazivala na to da će nastaviti podizati kamatne stope "odmjerenim ritmom", trgovci kažu da će to ovisiti o pokazateljima koji govore o poboljšanju gospodarskih aktivnosti.

Najnoviji podatak o inflaciji pokazao je rast cijena na malo u kolovozu u visini svega 0,1 posto, u skladu s očekivanjima, ukazujući da nema potrebe da središnja banka požuruje sa zaoštravanjem monetarne politike.

Euro je nekih 0,6 posto danas ojačao prema jenu, te trenutno stoji 134,13 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙