FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez ulagača pred nova poslovna izvješća kompanija

NEW YORK, LONDON, 19. rujna 2004. (Hina) - Oprez pred novu sezonutromjesečnih poslovnih izvješća američkih korporacija te novi rastcijena nafte zbog posljedica koje je za sobom ostavio uragan razlozisu prošlotjednog pada vrijednosti njujorškog Dow Jones indeksa.
NEW YORK, LONDON, 19. rujna 2004. (Hina) - Oprez pred novu sezonu tromjesečnih poslovnih izvješća američkih korporacija te novi rast cijena nafte zbog posljedica koje je za sobom ostavio uragan razlozi su prošlotjednog pada vrijednosti njujorškog Dow Jones indeksa.

Dow Jones indeks spustio se u spomenutom razdoblju 0,3 posto, na 10.284 boda. Tehnološki Nasdaq istodobno je porastao 0,8 posto, na 1.910 bodova.

Upozorenje o dobiti iz Coca-Cole potaknulo je zabrinutosti američkih ulagača oko korporativnih zarada uoči nove sezone tromjesečnih poslovnih izvješća. Dionica vodećeg svjetskog proizvođača bezalkoholnih pića, Coca-Cole potonula je četiri posto, na najnižu razinu u proteklih 16 mjeseci, pomogavši tako spuštanju Dow Jonesa na najnižu razinu od početka rujna, pošto je upozorila da će u drugoj polovini godine poslovati sa zaradom ispod očekivanja tržišta. "Mislili smo da ćemo dobiti pozitivne vijesti iz korporacija, no to se nije dogodilo", opisao je raspoloženje na tržištu Neil Massa, trgovac dionicama pri John Hancock Fundsu. "Ovo je ponor, iskreno rečeno, smjernice nisu opće dobre. Svi smo pretpostavljali da će druga polovina godine značiti veliki oporavak zarada, a to se ne događa. Možda smo već dosegnuli sam vrhunac na tržištu ove godine".

Uragan Ivan, te novi koji se tek sprema, podignuli su cijene nafte na svjetskom tržištu na najvišu razinu u protekla tri tjedna, kako su američke naftne kompanije povukle na tisuće radnika sa svojih platformi na moru u Meksičkom zaljevu, u kojem se odvija otprilike četvrtina američke proizvodnje nafte i plina. "Puno se priča o Ivanu i koja će industrija njime biti pogođena - osiguravajuća, naftna trgovina itd.", opisao je raspoloženje na tržištu Brian Williamson, potpredsjednik pri Boston Co. Asset Managementu. Barel nafte na američkom tržištu poskupio je iznad 44 dolara.

Dodatno, investicijska banka Goldman Sachs snizila je ulagački rejting dionicama proizvođača softvera i hardvera, navevši kao razlog usporavanje informatičko-tehnološke potrošnje u 2004. i 2005. Zadala je tako udarac cijenama većine tehnoloških dionica. Ipak, poticaj rastu Nasdaq indeksa dale su pojedinačne dionice kompanija poput Internet konglomerata InterActive Corp, koje su ojačale gotovo sedam posto po vijesti o otkupu njezinih dionica od strane izvršnog direktora.

Od novih gospodarskih pokazatelja, ponešto je razočarao podatak o prometu u maloprodaji koji je u kolovozu u SAD-u pao 0,3 posto, dok su analitičari predviđali njegov pad od 0,1 posto. Po podacima američkog ministarstva trgovine, jaz u američkoj bilanci plaćanja porastao je i u drugom tromjesečju i to na rekordnih 166,18 milijardi dolara. No, tržišta su dobila mali poticaj po objavi iz američkog ministarstva rada kako su potrošačke cijene u kolovozu porasle svega 0,1 posto, manje nego se očekivalo na Wall Streetu. Taj podatak nije smanjio tržišna očekivanja da će američka središnja banka idućeg tjedna povisiti kamatne stope, ali je ohrabrio nagađanja da će usporiti sa zaoštravanjem monetarne politike do kraja godine.

Među značajnijim gubitnicama ističe se dionica pod dugovima posrnule američke zrakoplovne kompanije US Airways, koja je pala za 30 posto, na svega jedan dolar, nakon što je zatražila, a sud odobrio, zaštitu od vjerovnika.

Iako zabrinuti novim poskupljenjem nafte te nešto lošijim novim gospodarskim pokazateljima, europski ulagači prošloga su tjedna veću pozornost obratili vijestima iz korporacija, prije svega iz farmaceutske i bankarske industrije. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks ojačao je jedan posto, na 4.591 bod - najviše od srpnja 2002. Frankfurtski je DAX, pak, porastao 2,6 posto, na 3.988 bodova.

Raspon u kojem se kreću cijene dionica na europskim tržištima vrlo je uzak od početka godine, a najniže i najviše vrijednosti burzovnih indeksa udaljene su međusobno do 100 bodova. Iz ulagačke banke Goldman Sachs istaknuli su da su razdoblja niskih povrata i niske oscilacije cijena mnogo uobičajeniji nego mnogi ulagači vjeruju. Oni se često pojavljuju u drugoj godini nakon završetka trenda pada cijena. Stoga "očekuju da cijene dionica ostanu i nadalje u vrlo uskom rasponu još najmanje šest do devet mjeseci, uz veće oscilacije no niže povrate".

Po dobicima je predvodila dionica britanskog HBOS-a uslijed olakšanja koje je kod ulagača izazvala vijest da ta banka neće biti upletena u nadmetanje za kupnju svog konkurenta na domaćem tržištu Abbey National. HBOS je prošloga mjeseca objavio kako razmišlja konkurirati dogovorenoj ponudi u visini 8,8 milijardi funti španjolske banke Santander Central Hispano za kupnju Abbey Nationala. Dionice HBOS-a ojačale su 4,3 posto. U istome su sektoru ojačale i dionice Deutsche Banka (3 posto), dok se u sektoru osiguravatelja po dobicima ističe švicarski Converium (6,4 posto).

I dionice njemačkog Bayera snažno su ojačale. Ta njemačka farmaceutska i kemijska grupacija objavila je da je ušla u strateški farmaceutski savez s američkim farmaceutskim divom Schering-Ploughom, što je ojačalo njezine dionice 3,9 posto, te prevodilo rastom cijena i ostalih dionica na tržištima. Ipak, cijene se kreću u vrlo uskom rasponu.

Neki analitičari procjenjuju da europske dionice imaju još prostora za rast cijena, dok kompanije raspolažu golemim količinama gotovine. "Prisutna je svijest da nakon dvije godine prilično obimne reorganizacije korporativni sektor sada sjedi na ogromnim količinama gotovine - možda najboljim razinama u posljednjih 20 godina - te da su izgledi za dividende prilično ohrabrujući", kazao je Edward Menashy, ekonomist brokerske tvrtke Charles Stanley.

Službeni indeks Tokijske burze Nikkei prošloga tjedna oslabio je 0,8 posto, na 11.082 boda

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙