FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NEZNATNI DOBICI NA AMERIČKIM BURZAMA

NEW YORK, 17. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Poslovanje na američkimburzama u četvrtak je završilo s neznatnim dobicima na cijenamadionica, kako je ponovni skok cijena nafte oneraspoložio ulagače.
NEW YORK, 17. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Poslovanje na američkim burzama u četvrtak je završilo s neznatnim dobicima na cijenama dionica, kako je ponovni skok cijena nafte oneraspoložio ulagače.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je nekih 0,1 posto, na 10.244 boda. Tehnološki Nasdaq porastao je nešto snažnijih, 0,4 posto, dosegnuvši 1.904 boda.

Početkom trgovanja tržišta su dobila poticaj po objavi iz američkog ministarstva rada kako su potrošačke cijene u kolovozu porasle svega 0,1 posto, manje nego se očekivalo na Wall Streetu, nakon što su se spustile cijene benzina i automobila.

Taj podatak nije smanjio tržišna očekivanja da će američka središnja banka idućeg tjedna povisiti kamatne stope, ali je ohrabrio nagađanja da će usporiti sa zaoštravanjem monetarne politike do kraja godine.

"Podatak o inflaciji podignuo je raspoloženje na tržištu, no kasnije tijekom dana ono je izgubilo na snazi kada su cijene nafte ponovno počele rasti", kazao je Evan Olsen, čelnik trgovanja dionicama pri Stephens Inc-u. Cijene nafte na američkom tržištu jučer su ponovno skočile, iako su naftne rafinerije u Meksičkom zaljevu počele obnavljati svoju proizvodnju, zaustavljenu zbog uragana Ivana. Razlog tome je približavanje novog uragana Jeanne.

Dionice proizvođača mrežne opreme Nortel Networksa potonule su jučer gotovo osam posto, nakon što je upozorio na nižu dobit, ojačavši tako zabrinutosti ulagača u pogledu predstojeće sezone tromjesečnih poslovnih izvješća američkih kompanija. No, dionice američkih financijskih institucija J. P. Morgan Chasea i Citigroupa porasle su 1,3 odnosno 0,4 posto, pošto je objavljeno da se nalaze među najboljim aranžerima sindiciranih zajmova u SAD-u.

Na europskim burzama jučer su bolji poslovni rezultati od očekivanja proizvođača luksuzne robe Richemonta potaknuli kupovine dionica, tako da su burzovni indeksi završili poslovanje s dobitkom. Londonski Ftse indeks porastao je 0,2 posto, na 4.556 bodova. Frankfurtski DAX skočio je 0,6 posto, na 3.963 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙