FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TEHNOLOŠKE DIONICE PREDVODILE PADOM CIJENA NA EUROPSKIM BURZAMA

LONDON, 31. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Tehnološke dionicepredvodile su danas na europskim burzama padom cijena, a posebno su naudaru bile dionice proizvođača čipova pred današnju objavu procjenaposlovanja globalnog lidera Intela.
LONDON, 31. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Tehnološke dionice predvodile su danas na europskim burzama padom cijena, a posebno su na udaru bile dionice proizvođača čipova pred današnju objavu procjena poslovanja globalnog lidera Intela.

Do podneva je londonski Ftse indeks izgubio 0,5 posto svoje vrijednosti, te iznosi 4.469 bodova. Frankfurtski DAX potonuo je 0,9 posto, na 3.805 bodova.

Brokerska tvrtka Smith Barney izvijestila je kako postoji rizik da Intel snizi svoje procjene prihoda u ovome tromjesečju. To je pogodilo sektor industrije čipova, pri čemu su cijene dionica nizozemskog ASML-a potonule tri posto, njemačkog Infineona 2,7 posto, a nizozemskog Philipsa 1,2 posto. Pritisku na tržištima pridodao je i njemački kemijski koncern Bayer, čija je dionica isključena iz DJ Stock 50 blue-chip burzovnog indeksa.

Burzovni promet vrlo je nizak, a analitičari kažu da bi takav mogao ostati do kraja tjedna, budući se nastavlja sezona godišnjih odmora u SAD-u, a istodobno ulagači čekaju na nove gospodarske pokazatelje, ponajviše na podatak o zaposlenosti u SAD-u, najavljen za petak.

"Tržište čeka na smjernice od podatka o zaposlenosti u SAD-u u kolovozu", rekao je David Brown, glavni ekonomist pri Bear Stearnsu. On očekuje da će podatak pokazati 185.000 novih radnih mjesta u kolovozu u američkom gospodarstvu, što bi potaknulo američku središnju banku na novo zaoštravanje monetarne politike na njezinim zasjedanjima u rujnu i studenome.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je oslabio 0,9 posto, spustivši se na 11.081 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙