FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OŠTAR PAD CIJENA NAFTE OJAČAO POVJERENJE ULAGAČA U DIONICE

NEW YORK, 26. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Oštar pad cijena naftepotaknuo je u srijedu na američkim burzama snažan rast cijena dionica,no budući je obujam trgovanja bio skroman, trgovci dionica skeptičnisu oko snage ovog uzleta cijena.
NEW YORK, 26. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Oštar pad cijena nafte potaknuo je u srijedu na američkim burzama snažan rast cijena dionica, no budući je obujam trgovanja bio skroman, trgovci dionica skeptični su oko snage ovog uzleta cijena.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,8 posto, na 10.181 bod, najvišu razinu u proteklih mjesec dana. Tehnološki Nasdaq porastao je 1,3 posto, na 1.860 bodova.

Cijene nafte jučer su se srozale za gotovo dva dolara te su ispod 44 dolara za barel, a spustila se i cijena benzina, uslijed popuštanja zabrinutosti oko dostatnosti isporuka na globalnom tržištu, što je potaknulo dobitonosne prodaje.

"Cijena nafte značajno je ispod svoje najviše razine, što smanjuje nervozu ulagača i negativni učinak visokih cijena energenata na gospodarski rast", izjavio je Tom Schrader, direktor trgovine dionicama pri Legg Mason Wood Walkeru.

Među najvećim dobitnicama bila je dionica proizvođača zrakoplova Boeing, ojačavši nešto više od tri posto, nakon što je Singapore Airlines najavio da planira kupiti 31 zrakoplov te kompanije za 7,35 milijardi dolara.

Ipak, obujam trgovanja bio je slab, jer su ulagači većim dijelom odsutni zbog godišnjih odmora. "Kraj je ljeta, pa je mnogo ljudi izvan New Yorka i prilično je mirno. Na tržištu stoga cijene lako mijenjaju smjer", ocijenio je Mike Driscoll, direktor Bear Stearnsa. "Obujam prometa vrlo je nizak i vrlo je teško ocijeniti jesu li kretanja na tržištu početak trenda rasta cijena ili nastavak njihove korekcije".

Najnoviji gospodarski pokazatelji pokazuju da su narudžbe trajnih dobara u SAD-u u srpnju porasle iznad očekivanja, no da je prodaja novih kuća pod pritiskom viših kamatnih stopa. To je posebno pritisnulo građevinarske tvrtke, čije su dionice stoga oslabile.

Na europskim burzama cijene dionica nastavile su umjereno rasti, potpomognute hlađenjem cijena nafte i jačanjem cijena farmaceutskih giganata, poput GlaxoSmithKlinea.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙