FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

URAGAN IVAN I NAFTA BRINU ULAGAČE NA AMERIČKIM TRŽIŠTIMA DIONICA

NEW YORK, 15. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica uutorak su tek neznatno porasle u uvjetima novog poskupljenja nafte teekonomskih šteta koje na svom putu izaziva razorni uragan Ivan sveviše se približavajući Meksičkom zaljevu, a postoji mogućnost dazahvati i SAD.
NEW YORK, 15. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica u utorak su tek neznatno porasle u uvjetima novog poskupljenja nafte te ekonomskih šteta koje na svom putu izaziva razorni uragan Ivan sve više se približavajući Meksičkom zaljevu, a postoji mogućnost da zahvati i SAD.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je svega 0,03 posto, na 10.318 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,26 posto na vrijednosti, pa iznosi 1.915 bodova.

Naftne kompanije povukle su na tisuće radnika sa svojih platformi na moru u Meksičkom zaljevu, u kojem se odvija otprilike četvrtina američke proizvodnje nafte i plina, te su zaustavile dio svoje proizvodnje. "Puno se priča o Ivanu i koja će industrija njime biti pogođena - osiguravajuća, naftna trgovina itd.", opisao je raspoloženje na tržištu Brian Williamson, potpredsjednik pri Boston Co. Asset Managementu. "Hoće li biti pogođeni distributivni centri u Houstonu, naftni izvori u zaljevu ili će izravno biti pogođena Louisiana gdje se odvija većina trgovine?" Barel nafte na američkom tržištu poskupio je jučer 53 centa, na 44,4 dolara.

Dionice Internet kompanija, predvođene Amazon.com-om i Yahoo-om, ojačale su potaknute pokazateljima da će njihovi poslovni rezultati u trećem tromjesečju biti na gornjoj granici predviđanja uslijed iznenađujućeg poticaja on-line prodaje u kolovozu. Porasla je 1,6 posto i cijena dionica restorana brze prehrane McDonald'sa, jer je povisio godišnju dividendu za 38 posto.

Od novih gospodarskih pokazatelja, ponešto je razočarao podatak o prometu u maloprodaji koji je u kolovozu u SAD-u pao 0,3 posto, dok su analitičari predviđali njegov pad od 0,1 posto. Po podacima američkog ministarstva trgovine, jaz u američkoj bilanci plaćanja porastao je i u drugom tromjesečju i to na rekordnih 166,18 milijardi dolara.

Na europskim burzama jučer su zabilježeni gubici uslijed nešto lošijih gospodarskih pokazatelja te novog rasta cijena nafte. Londonski Ftse indeks spustio se 0,3 posto, na 4.545 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,14 posto, na 3.974 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙