FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU NEODLUČNA OKO NAMETANJA SANKCIJA SAD-U UNATOČ PRESUDI WTO-A

BRUXELLES, 1. rujna 2004. (Hina/Dpa) - Europska unija (EU) danas jeodbacila brzo nametanje trgovinskih sankcija SAD-u unatoč presudiSvjetske trgovinske organizacije (WTO) da se dozvoljavaju mjereodmazde zbog toga što SAD nije opozvao kontroverzni trgovinski zakon,tzv. Byrdov amandman.
BRUXELLES, 1. rujna 2004. (Hina/Dpa) - Europska unija (EU) danas je odbacila brzo nametanje trgovinskih sankcija SAD-u unatoč presudi Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da se dozvoljavaju mjere odmazde zbog toga što SAD nije opozvao kontroverzni trgovinski zakon, tzv. Byrdov amandman.

"To je most koji još nismo prešli", odgovorila je novinarima glasnogovornica europskog povjerenika za trgovinu Arancha Gonzales, na njihov upit kada će taj 25-člani blok udariti sankcijama na američki izvoz.

Europska komisija konzultirat će vlade članica Unije kao i ostalih nacija koje su se pritužile WTO-u na taj američki zakon, dodala je. "Napravit ćemo odgovarajuću strategiju kako bismo obraniti interese EU", rekla je, dodavši da će u obzir biti uzet čitav niz stvari, uključujući i trenutnu američku predsjedničku kampanju.

U EU vjeruju da sankcije nisu alat za kažnjavanje naroda već instrument za postizanje opoziva kontroverzne američke zakonske regulative, izjavila je.

Nesporazum je usredotočen na tzv. Byrd amandman, kojim se omogućuje da stotine milijuna dolara, koje američka vlada prikupi kažnjavanjem inozemnih tvrtki za koje je ocijenjeno da prodaju proizvode u SAD-u po umjetno niskim cijenama, koriste američke kompanije koje podnesu tužbe protiv stranih uvoznika.

WTO se složio s pritužbama EU-a i ostalih da je nezakonito da Washington iznose od kazni za antidampinšku praksu, koje su samo lani dosegnule 121 milijun dolara, prebacuje na račun američkih kompanija.

EU dužnosnici kažu da će vlade članica razmotriti za i protiv nametanja sankcija tijekom nadolazećih tjedana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙