FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WTO DOZVOLIO SANKCIJE PROTIV SAD-A U VEZI BYRD-OVA AMANDMANA

ŽENEVA, 31. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Svjetska trgovinskaorganizacija (WTO) dala je Europskoj uniji (EU) i njezinim saveznicimapravo da nametnu SAD-u sankcije potencijalno 'teške' na stotinemilijuna američkih dolara zbog nezakonite trgovinske prakse, kažudiplomati.
ŽENEVA, 31. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Svjetska trgovinska organizacija (WTO) dala je Europskoj uniji (EU) i njezinim saveznicima pravo da nametnu SAD-u sankcije potencijalno 'teške' na stotine milijuna američkih dolara zbog nezakonite trgovinske prakse, kažu diplomati.

Arbitri ženevskog trgovinskog tijela kazali su da EU, kojem se u tome slučaju pridružilo još sedam članica WTO-a, uključujući Kanadu, Japan i Indiju, može nametnuti kaznene namete u visini nekih 70 posto iznosa koji je dodijeljen američkim korporacijama na temelju Byrdova amandmana.

Tzv. Byrd amandmanom, koji je dobio snažnu podršku u američkom Kongresu, no za koji je već nekoliko puta u WTO-u presuđeno da krši pravila slobodne trgovine, američkim korporacijama dosad je distribuirano nekih 700 milijuna dolara.

"Pobijedili smo jer je SAD tvrdio da ne bi trebalo biti sankcija zato što ta mjera nema utjecaja na trgovinu", izjavio je jedan diplomat.

Inače, taj je amandman sponzorirao demokratski senator iz Zapadne Virdžinije Rober Byrd, a na snazi je od 2000. Njime se omogućuje da stotine milijuna dolara, koje američka vlada prikupi kažnjavanjem inozemnih tvrtki za koje je ocijenjeno da prodaju proizvode u SAD-u po umjetno niskim cijenama, koriste američke kompanije koje podnesu tužbe protiv stranih uvoznika. Glavni uživatelj tih beneficija bila je američka industrija čelika, zatim industrija svijeća i tjestenine.

Amandman je početkom ove godine izazvao pritužbe iz EU, Australije, Brazila, Čilea, Indije, Indonezije, Japana, Južne Koreje, Tajlanda, Kanade i Meksika. Te zemlje tvrde da se tim zakonom dvostruko kažnjavaju izvoznici u SAD - prvo samom kaznom, a potom kad se taj novac proslijedi njihovim konkurentima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙