FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjednica saborskog Odbora za poljoprivredu bez kvoruma

JASTREBARSKO, 18. rujna 2004. (Hina) - Na sjednici saborskog Odbora zapoljoprivredu i šumarstvo, koju je danas u Jastrebarskom sazvaopredsjednik Odbora Josip Pankretić s temom "Stanje i perspektivahrvatskog vinogradarstva i vinarstva", nije bilo kvoruma jer sesjednici nije odazvalo sedam članova iz vladajućeg HDZ-a.
JASTREBARSKO, 18. rujna 2004. (Hina) - Na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu i šumarstvo, koju je danas u Jastrebarskom sazvao predsjednik Odbora Josip Pankretić s temom "Stanje i perspektiva hrvatskog vinogradarstva i vinarstva", nije bilo kvoruma jer se sjednici nije odazvalo sedam članova iz vladajućeg HDZ-a.

Predsjednik Odbora Božidar Pankretić izjavio je, nakon višesatna neslužbena sastanka na kojem su bili i predstavnici vinara i vinogradara, kako je "vladajuća koalicija opstruirala Odbor za poljoprivredu i šumarstvo, pa njezini članovi nisu čuli probleme i argumente vinara, vinogradara i stručnjaka da je stanje u vinogradarstvu i vinarstvu alarmantno".

Pankretić je novinarima prenio neslužbene zaključke, ocijenivši da je "Operativni program podizanja trajnih nasada (vinove loze, maslina i voćaka) nerealan" te kako "država treba ispuniti svoj dio obveza da bi se mogao početi provoditi".

Također je ustvrdio da je Zakon o sigurnosti cestovnog prometa štetan za razvoj vinarstva. Također zabrinjava podatak da je u Hrvatskoj svaka treća popijena boca iz uvoza, rekao je Pankretić, dodavši da nam "trebaju konkretne i u vrlo brze akcije, jer smo svjesni što Europa zahtijeva od nas, a nemamo mnogo vremena".

Vinko Milat, savjetnik ministra poljoprivrede i šumarstva i predsjednik Vijeća za izradbu i provedbu "Operativnog programa podizanja trajnih nasada", rekao je kako je bit Programa da se od 2004. do 2007. podigne 13.000 hektara vinograda, 5000 hektara maslinika i 15.000 voćnjaka. Međutim, to neće biti moguće a da se ne osiguraju zajmovi s najviše pet posto kamata, s rokom vraćanja od 20 godina i tri godine počeka, jer za podizanje hektara vinograda treba 200.000 kuna, dodao je.

Nikola Mirošević iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo ocijenio je pak da je Operativni program nerealan i zbog toga što nema rasadničarske djelatnosti, a da bi se proveo, potrebno je 15 milijuna cjepova.

Na konkurenciju, i to loših vina, koja "zajedno s bocom stoje gotovo koliko u nas kilogram grožđa", upozorio je Anton Katunar iz Udruge vinara "Vinum Croatica". Smatra da je rješenje u "antidampinškom zakonu koji", kako je kazao, "Hrvatska nema, ali zato ima strog i skup administrativni postupak kontrole domaćih vina".

Ivan Enjingi iz Hrnjevca u Kutjevačkom vinogorju smatra da se zbog Zakona o sigurnosti prometa na cestama stanje u vinarstvu pogoršalo. Po njegovu mišljenju taj je Zakon neutemeljen.

Enjingi je izvijestio da je prije dva dana u Londonu za tri svoja vina dobio četiri nagrade: za "mirisni traminac" srebrnu medalju, za "graševinu" zlatnu za najbolje ocijenjeno sortno regionalno vino u Europi, a za barikirano vino "venje" 98. dvije nagrade - regionalni i svjetski prvak.

Inače, u Jastrebarskom, koje je danas trebalo biti domaćin sjednice saborskog Odbora za poljoprivredu i šumarstvo, u tijeku su 14. jesenske vinske svečanosti, specijalizirana petodnevna priredba, koja završava sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙