FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTAR ČOBANKOVIĆ OTVORIO IZLOŽBU "EKO-ETNO"

ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Razvitak ruralnog prostora temelj jegospodarskog i društvenog jedinstva svake zemlje, a uništenje seljačkepoljoprivrede značilo bi uništenje krajobraza, tradicije i dijelanacionalnog obilježja i karaktera.
ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Razvitak ruralnog prostora temelj je gospodarskog i društvenog jedinstva svake zemlje, a uništenje seljačke poljoprivrede značilo bi uništenje krajobraza, tradicije i dijela nacionalnog obilježja i karaktera.

Istaknuo je to ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković na otvaranju 2. izložbe proizvoda i usluga ruralnih područja "Eko-etno", koja se održava u sklopu danas otvorenog 80. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma (JMZV).

Ravnoteža gospodarskog, socijalnog i ekološkog učinka izazov su za suvremenu poljoprivredu, a u ostvarivanju tog cilja Ministarstvo je pokrenulo i niz reformi u poljoprivredi koje obuhvaćaju institucionalno-zakonodavni te gospodarski i društveni okvir, kazao je ministar.

Dodao je kako je jedno od najvećih bogatstava Hrvatske njen ruralni prostor koji zauzima gotovo 90 posto površina. Pritom 57 posto čini poljoprivredno, a 36 posto šumsko zemljište.

Ministar je istaknuo i kako se procjenjuje da oko 500.000 ljudi živi na poljoprivrednim gospodarstvima, a oko 10 posto radno sposobnog stanovništva ostvaruje dohodak od poljoprivrede.

Ruralno se, istaknuo je Čobanković, sve manje percipira kao sirovinska osnova, zaostalost i neperspektivnost, a sve više kao ekološka vrijednost, originalna znanja i kulturni identitet.

Ministar poljoprivrede Slovenije Milan Pogačnik podsjetio je na napore koje je Slovenija morala učiniti na putu ulaska u EU, a dio tih iskustava, kazao je, pokušat će prenijeti i hrvatskim kolegama, kako bi dostizanje normi bilo što bezbolnije.

Direktorica izložbe "Eko-etno" Dijana Katica podsjetila je kako su prošle dvije godine od začetka ideje o postavljanju izložbe. U tom razdoblju, kazala je, izložba je sa skromnih 50 četvornih metara izložbenog prostora izrasla u danas respektabilno predstavljanje proizvoda na površini od više od 2.000 četvornih metara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙