FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU BI TREBALA POMOĆI ZEMLJAMA U RAZVOJU OKO STANDARDA ZA HRANU

BRUXELLES, 8. rujna 2004. (Hina/AFP) - Europska unija (EU) trebala bipomoći zemljama u razvoju da usvoje ili poboljšaju svoje standarde osigurnosti hrane, radije nego da ublažava svoje standarde na uvozproizvoda, složili su se europski ministri poljoprivrede.
BRUXELLES, 8. rujna 2004. (Hina/AFP) - Europska unija (EU) trebala bi pomoći zemljama u razvoju da usvoje ili poboljšaju svoje standarde o sigurnosti hrane, radije nego da ublažava svoje standarde na uvoz proizvoda, složili su se europski ministri poljoprivrede.

"Ne možemo pristati na ustupke oko sigurnosti hrane koji se odnose na uvoz proizvoda", izjavio je nizozemski ministar poljoprivrede Cees Veerman, čija zemlja trenutno predsjedava EU-om, na završetku trodnevnog neformalnog sastanka ministara poljoprivrede.

Na tom sastanku 25 ministara složilo se da bi EU trebala promovirati razvoj sanitarnih kapaciteta u siromašnim zemljama, a ne ublažavati standarde kvalitete koji vrijede u Uniji.

"Možda možemo učiniti nešto bolje", smatra europski povjerenik za zdravstvo i zaštitu potrošača David Byrne, koji je potaknuo ideju o logističkoj i financijskoj pomoći. "U Europskom vijeću postoji snažna spremnost za to", dodao je.

Založio se za bolju međunarodnu suradnju na pitanjima poput usklađivanja sanitarnih standarda. "Situacija u kojoj se primjenjuju različita pravila u različitim zemljama gotovo je na putu da izazove probleme. S vremenom, ptičja groznica mogla bi postati značajna prijetnja javnom zdravlju diljem svijeta", upozorio je.

Ministri poljoprivrede jednoglasno su se složili da je "vlada uvijek potpuno odgovorna za sigurnost hrane, o tome ne može biti rasprave", kazao je Veerman. "Ali je nužno da postoji bolja povezanost privatnog sektora i vlade", insistira on.

Ukazao je na važnost procesa konsolidacije koji je u tijeku u distribuciji, a "koji ide u smjeru tržišta na kojem vlada samo šačica velikih igrača, a koji sve više naginju utvrđivanju vlastitih standarda kako bi odgovorili na potrebe potrošača. Ovaj trend možda nije vidljiv u svim zemljama članicama, no vjerujem da će se nastaviti, a njegovi učinci s vremenom će se osjetiti u svim članicama i u drugim dijelovima svijeta", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙