FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KONFERENCIJA O VAŽNOSTI RURALNOG RAZVITKA

ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva ivodnog gospodarstva Petar Čobanković i slovenski ministarpoljoprivrede Milan Pogačnik ocijenili su danas važnost politikaodrživog razvitka ruralnog prostora jer i sama EU sve više prostoradaje ruralnoj problematici.
ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković i slovenski ministar poljoprivrede Milan Pogačnik ocijenili su danas važnost politika održivog razvitka ruralnog prostora jer i sama EU sve više prostora daje ruralnoj problematici.

Dva su ministra sudjelovala danas na Konferenciji o održivom razvitku ruralnog prostora, održanoj u sklopu priredbe "Eko-etno Hrvatska" na Zagrebačkom velesajmu.

Hrvatski je ministar nakon konferencije izjavio da je sa slovenskim kolegom razgovarao o pripremama za potpisivanje sporazuma o suradnji na području ruralnog razvitka, budući je Slovenija dosta napredovala u tom području pa će njezina iskustva biti od pomoći Hrvatskoj.

Razgovarali smo i o suradnji na osnivanju posebne agencije za plaćanja u poljoprivredi, što je prioritet u radu Ministarstva jer je Agencija preduvjet za pristup sredstvima iz predpristupnih fondova te ostalim mogućnostima sufinanciranja iz EU, kazao je Čobanković.

Ministri su kazali da su razgovarali i o pitanju gospodarenja šumama i usklađivanju zakonodavstva s onim EU, i to iz područja šumskog sjemenarstva i rasadničarstva.

Na novinarski su upit i Čobanković i Pogačnik odgovorili kako nisu razgovarali o problematici morskog ribolova, jer je to pitanje o kojem vode brigu drugi resori.

Čobanković je još jednom istaknuo da Hrvatska provodi programe obnove i revitalizacije hrvatskog sela i seoskih naselja, no da je riječ o dugotrajnom procesu. Novi sustav poticaja u poljoprivredi jedan je od koraka u procesu stvaranja konkurentnog poljoprivrednog sektora, u kojem značajnu ulogu ima model ruralnog razvitka, kazao je ministar.

Hrvatski je ministar istaknuo i važnost mjera poticanja mladih poljoprivrednika, unapređenja malog i srednjeg poduzetništva, poticanja ekološke poljoprivrede itd.

Izložba proizvoda i usluga ruralnih područja "Eko-Etno Hrvatska" održava se ove godine drugi put u sklopu Jesenskog međunarodnog Zagrebačkog velesajma (JMZV) od 14. do 19. rujna. Na 3.500 metara četvornih predstavlja se oko 350 izlagača iz 10 hrvatskih županija te Slovenije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙