FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PAD AMERIČKIH ZALIHA IZAZVAO SKOK CIJENA NAFTE

LONDON, 10. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskomtržištu danas su zadržale jučerašnje dobitke od gotovo dva dolarauslijed objave izvješća američke vlade o padu komercijalnih zalihasirove nafte na najniže razine od ožujka.
LONDON, 10. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su zadržale jučerašnje dobitke od gotovo dva dolara uslijed objave izvješća američke vlade o padu komercijalnih zaliha sirove nafte na najniže razine od ožujka.

Cijena nafte na tržištu u New Yorku iznosi tako 44,61 dolar, nakon što je dan ranije uslijed vala kupnji skočila za 1,84 dolara. One su sada gotovo pet dolara ispod rekordnih razina zabilježenih u kolovozu, te oko 35 posto više nego početkom godine. Barel nafte marke Brent u Londonu pojeftinio je za 10 centi, na 42,12 dolara.

Jučerašnji snažan rast cijena izazvao je podatak američke vlade o padu komercijalnih zaliha sirove nafte šesti tjedan zaredom te za više od 6 posto u posljednja dva mjeseca, spustivši ih na najniže razine od ožujka. Isto izvješće pokazalo je tek neznatno povećanje zaliha destiliranih goriva, uključujući lož ulje i dizel, pred dolazak zime.

Pojačavši zabrinutosti glede transatlantskih isporuka, Euroilstock je jučer objavio da su europske zalihe destilata za tri posto niže u odnosu na prošlogodišnje razine.

"Na strani destilata bilježi se tek neznatno povećanje zaliha. U posljednja dva tjedna ponuda nije dostatna, što je mnoge iznenadilo", kazao je John Brady, broker pri ABN AMRO u New Yorku.

Od značajnijih događaja u idućem tjednu izdvaja se sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) na kojem će njezini ministri nafte razmotriti politiku proizvodnje za posljednja tri mjeseca u ovoj godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙