FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 4,30 SATI

ZAGREB, 15. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 15. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

RIJEKA - Jaki potres s epicentrom kod Fužina koji se sinoć osjetio na području Gorskog kotara i Kvarnera, uključujući Rijeku, izazvao je manje materijalne štete, uglavnom na starim kućama, izvjestio je sinoć Centar za izvješćivanje i uzbunjivanje u Rijeci. Po posljednjim informacijama štete su uglavnom zabilježene na području istočnog dijela Rijeke, Bakra i Drage. Riječ je o napuknućima na fasadama kuća, te oštećenjima dimnjaka. O štetama su građani dojavljivali Centru od trenutka potresa u 20,09 sati, a detaljnije izvješće o štetama bit će dostupno sutra. Potres je bio magnitude 4,5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru je bio 6 stupnjeva MSC ljestvice.

ZAGREB - Reprezentativna izložba "Sustav koordinata - ruska umjetnost danas" otvorena je sinoć u paviljonu 19. Zagrebačkog velesajma. Izložbu su zajednički organizirali Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu i moskovska galerija "Gelman". Deset vodećih umjetnika izložilo je stotinjak djela nastalih u zadnjih nekoliko godina u različitim umjetničkim medijima - fotografijama, videozapisima, instalacijama i slikama. Autori izložbe Tihomir Milovac i Leila Topić na otvorenju su istaknuli kako im je namjera bila prikazati umjetnike i njihove koncepcije proizišle iz umjetničkih postupaka i strategija devedesetih godina, odnosno razdoblja poslijeperestrojke i početnih tranzicijskih procesa koji su najavili nove tendencije u umjetnosti 21. stoljeća.

ZAGREB - U prostorima Hrvatske kulturne zaklade sinoć je u Zagrebu pod naslovom "Povratak svjetlosti" otvorena izložba slika hrvatskoga i kanadskog slikara, grafičara i kipara Ante Sardelića. Na izložbi "Povratak svjetlosti" postavljeno je njegovih dvadeset slika, a o slikaru i slikama govorili su književnik Stjepan Šešelj, povjesničar umjetnosti Miroslav Klemm i Nikola Mirošević. Ante Sardelić (1947.) rođen je u Blatu na Korčuli. Godine 1972. odlazi u Kanadu gdje živi i djeluje kao samostalni umjetnik. Izlagao je diljem svijeta, a do sada je priredio 61 samostalnu izložbu. Član je više umjetničkih udruga u svijetu, a godine 2003. izradio je kameni reljef "Životni put redovnice Marije Propetoga Isusa Petković" u njezinu svetištu u Blatu na Korčuli.

ZAGREB - Izbor plakata izložbi jednog od vodećih slovenskih dizajnera Ranka Novaka predstavljen je sinoć zagrebačkoj publici u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO). Izložba "Dizajn plakata izložbi" omogućuje uvid u odabir 60 od ukupno 160 radova koje je Novak lani darovao Narodnoj galeriji Ljubljana, s kojom pak MUO tradicionalno surađuje razmjenjujući postave značajne za hrvatsku i slovensku kulturu. Direktor ljubljanske Galerije Andrej Smrekar rekao je da je Novak jedan od malobrojnih grafičkih dizajnera koji se u znatnoj mjeri posvetio umjetničkom i muzejskom plakatu u okviru cjelovitih slika ili kombiniranih zadataka grafičkog dizajna za specijalizirane kulturne ustanove.

Ravnatelj Muzeja Mirlosav Gašparović rekao je da je izložba postavljena u Muzeju za umjetnost i obrt znak zahvalnosti autoru na dugogodišnjoj suradnji, podsjetivši da je Novak 1993. bio autor postava kulturološkog projekta "Od blagdana do svagdana - Barko u Hrvatskoj".

ZAGREB - Naklada Ceres sinoć je u Matici hrvatskoj u Zagrebu predstavila hrvatski prijevod romana Flore Dosen "Maestro. O romanu i književnosti Flore Dosen govorili su urednik knjige Dragutin Dumančić, teatrologica Ana Lederer, profesor sa Zagrebačkoga sveučilišta Petar Selem i književnica Flora Dosen (Cvijeta Grospić). Tema romana je homoseksualnost u braku, napomenula je Lederer i dodala kako je u njemu prepoznatljiva ženska pripovjedačka psihologija. "Cvijeta nam donosi čudnovatu vrstu pripovijedanja u kojem se ističe hrvatski prostor, talijanska aura i francuski jezik", rekao je Selem. Flora Dosen je francuska književnica, rođena u Zagrebu, a živi u Italiji. Objavila je više romana, a među njima i "Un prix fou" (Luda cijena), koji se bavi pitanjem droge i pedofilije, a roman "La vie comme elle vient" (Život kao život) eutanazijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙