FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČOBANKOVIĆ S PREDSTAVNICIMA DRVNOPRERAĐIVAČKE INDUSTRIJE

ZAGREB, 10. rujna 2004. (Hina) - Potencijali domaće drvne industrije,bez obzira na trenutačno stanje i probleme s kojima se suočava tadjelatnost, su veliki, ocijenio je danas ministar poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.
ZAGREB, 10. rujna 2004. (Hina) - Potencijali domaće drvne industrije, bez obzira na trenutačno stanje i probleme s kojima se suočava ta djelatnost, su veliki, ocijenio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

Na sastanku s predstavnicima drvnoprerađivačke industrije, Čobanković je kazao da je drvna industrija jedan od sektora koji bi u narednom razdoblju, uz određenu pomoć i određenu prilagodbu mogao biti od velikog interesa kako za državu tako i za cjelokupno gospodarstvo.

Ministarstvo, kaže ministar, nastoji osigurati određena sredstva u proračunu za sljedeću godinu i to za podršku razvoja sektora i provedbu strategije razvoja. To je, kazao je, prvi put da bi se za drvnu industriju osigurala sredstva.

No, potrebno je pritom odrediti načine i modele kako bi se ta sredstva plasirala. Ministar drži kako je za razvoj drvnoprerađivačkog sektora nužna suradnja šumarstva i drvne industrije jer, kako je kazao, "niti šumarstvo može bez drvne industrije, a niti drvna industrija bez šumarstva".

Govoreći o provedbi Strategije razvoja industrijske prerade drva i papira koju je prihvatila Vlada, Čobanković je naglasio da je u izradi operativni plan razvoja drvne industrije, započete su pripremne radnje za uvođenje europskih normi u klasiranju drvnih sortimenata, a u izradi je i pravilnik o kvaliteti uvoza gotovih proizvoda.

Državni tajnik Josip Bartolčić istaknuo je nužnost pripreme domaćih tvrtki za ulazak Hrvatske u Europsku uniju i tržišno natjecanje. Mišljenja je također kako je potrebna suradnja industrije i trgovačkih tvrtki, posebice kada je riječ o izlasku na inozemno tržište.

Predstavnici drvoprerađivačkih tvrtki na sastanku su pozitivnim ocijenili donošenje strategije razvoja spomenute grane, ali drže kako je za razvoj sektora nužna financijska potpora države.

Prema riječima direktora tvrtke Belišće Vlade Jerbića, strategija je postavila ciljeve koji su realni, no, nužno je naći instrumente kojima će se ona provesti.

Inače, neki od ciljeva strategije razvoja industrijske prerade drva i papira, koju je u kolovozu usvojila Vlada su povećanje učešća finalnih proizvoda na tržištu, povećanje konkurentnosti finalnih proizvoda, povećanje zaposlenosti u spomenutoj djelatnosti, regulacija tržišta piljene građe u Hrvatskoj itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙