FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKUP O MEĐUREGIONALNOJ SURADNJI U JADRANSKOM BAZENU

DUBROVNIK, 6. rujna 2004. (Hina) - U organizaciji Vijeća Europe danasje u Dubrovniku održan Međunarodni skup "Međuregionalna suradnja uJadranskom bazenu", koji je okupio predstavnike Italije, Švicarske,Albanije, Srbije i Crne Gore i Hrvatske.
DUBROVNIK, 6. rujna 2004. (Hina) - U organizaciji Vijeća Europe danas je u Dubrovniku održan Međunarodni skup "Međuregionalna suradnja u Jadranskom bazenu", koji je okupio predstavnike Italije, Švicarske, Albanije, Srbije i Crne Gore i Hrvatske.

U radu skupa sudjelovali su u ime Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Giovanni Di Stasi te predsjednik Foruma jadranskih i jonskih gradova Fortunato Guarnieri.

Otvarajući skup, potpredsjednica europskog Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Dubravka Šuica, gradonačelnica Dubrovnika, podsjetila je kako je integracija u Europsku uniju Vladin službeni cilj te kako je i suradnja jadranskih zemalja korak ka tom putu.

"Suradnja jadranskih zemalja vidljiv je dokaz da želimo nastaviti već započetu prekograničnu suradnju, koja nam ujedno jamči sigurnost i napredak u dugoročnu razdoblju", rekla je Šuica.

Povezivanjem zemalja jadranskom euroregijom, kako je istaknuto na skupu, stvorili bi se uvjeti za stvaranje jadranskoga vijeća od predstavnika jadranskih regija, gradova i općina i europskih tijela. Osnovana bi bila i četiri odbora: za poljoprivredu, ribolov, zaštitu okoliša te kulturni turizam, kazao je istarski župan Ivan Jakovčić. Jadranska euroregija donijela bi stabilnost i sigrunost na Jadranu, pomogla bržem ulasku zemalja u EU te stvorila preduvjete za gospodarski napredak, dodao je.

Predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Giovanni Di Stasi naglasio je kako se svi sudionici skupa zalažu za stvaranje velike Europe bez podjela te njezin napredak i izgradnju.

Kad se stvori Jadranska euroregija, kazao je Di Stasi, stvorile bi se slične regije na Baltiku i Crnom moru, koje bi također omogućile napredak te bolju suradnju tamošnjih zemalja.

Predstavnici zemalja Jadranske euroregije ponovno će se sastati za desetak dana u talijanskom gradu Chioggi, a zatim u Budvi (SCG) u listopadu i Termoliju (Italija) u studenom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙