FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je nakon obilaska prostora Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma kako sajam pokazuje da sajmovanje nije izgubilo svoju vrijednost i da je ono važno za uspostavu gospodarskih veza. Mesić je kazao da je Zagrebački velesajam pokazao da se može transformirati i da može na drugi način povezivati privrednike, ne samo iz naše zemlje nego iz cijelog svijeta. Ocijenio je kako sajam pokazuje da Hrvatska u mnogim stvarima, ne samo da se približava, nego i da prednjači u odnosu na druge zemlje.

ZAGREB - Državna blagajna puni se prema planu, a i rashodi su u planiranim okvirima, izvijestio je danas pomoćnik ministra financija Niko Raič matični saborski Odbor za financije i državni proračun. Govoreći o polugodišnjem izvršavanju Državnoga proračuna, Raič je naveo da porezni prihodi bilježe indeks rasta od 104,4 posto, posebno izdašan bio je porez na dodanu vrijednost s rastom od gotovo osam posto. Pojedini članovi Odbora primjetili su da rast trošarina na naftne derivate ne prati odgovarajući financijski učinak u proračunu, na što je Raič uzvratio da nadležne institucije poduzimaju mjere kako bi spriječile izbjegavanje plaćanja poreza.

ZAGREB - Predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zdenko Ljevak danas je na saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav u raspravi o Izvješću o radu Vijeća HRT-a izjavio da je kod odabira kadrova na HRT-u bilo dosta intervencija, ali da neće reći tko je vršio pritisak. Branimir Glavaš (HDZ) upozorio ga je da bi zbog odbijanja da otkrije tko je vršio pritisak (na vodstvo HRT-a) kada su se tamo birali kadrovi trebao podnijeti ostavku ili da bi se moglo pokrenuti pitanje njegove smjene. Prigovore na račun HRT-a da se previše bavi senzacionalizmom i negativizmom, da kritizira samo vlast, ne i oporbu, HDZ-ovi zastupnici danas su iznosili i na saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

ZAGREB - Vladimir Gredelj podnio je danas neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Udruge hrvatskih sudaca (UHS) zbog skorog odlaska u odvjetnike. Gredelj je kazao da je riječ o njegovoj osobnoj odluci koju sam donio nakon dugo razmišljanja i ona nije rezultata nikakvog pritiska, a o samim razlozima za sada ne bi govorio. Gredelj će predsjedničku dužnost u Udruzi hrvatskih sudaca obnašati do izbora novog predsjednika kojega bi trebao izabrati Zbor te Udrge, planiran za 19. studenoga.

ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja opovrgnuo je danas izjavu državnog tajnika za znanost Slobodana Uzelca da sindikat netočno tvrdi da Hrvatska za obrazovanje i znanost izdvaja godišnje 4,1 posto BDP-a, kada je točan podatak o 4,8 posto BDP-a. Podatak o 4,1 posto BDP-a nije netočan, jer je sindikat govorio samo o izdvajanju za obrazovanje i znanost iz državnog proračuna, bez uključivanja sredstava lokalne uprave i samouprave, ističe se u priopćenju Sindikata znanosti.

ĐAKOVO - Na današnjoj konferenciji za novinare Gradskog odbora HSS-a rečeno je kako ta stranka više nije dio đakovačke vladajuće koalicije, koju još čine SDP, HNS i HSLS. Potpredsjednik Županijskog odbora HSS-a Pavo Šarčević takvu je odluku pojasnio nezadovoljstvom te stranke svojom pozicijom u gradskoj vladajućoj koaliciji i odnosom koalicijskih partnera prema HSS-u.

ZAGREB - Dvojica bivših zagrebačkih policajaca osumnjičenih za primanje mita danas su opet saslušani kod istražnog suca Krešimira Devčića, koji je ponovno odbio USKOK-ov zahtijev za njihovim pritvaranjem, a za sutra najavio odluku o istražnom zahtjevu. Devčić je kazao da su osumnjičeni bivši policajaci Božo Vučković i Zoran Košutić danas ponovno odbacili optužbe USKOK-a, koji ih, osim za primanje mita, tereti i za odavanje službene tajne te prikrivanje protuzakonito stečenog novca. Pojasnio je da je zahtjev za pritvorom odbio iz istog razloga kao i nakon prvog saslušanja prošlog petka, odnosno jer smatra da ne postoji opasnost od utjecaja na svjedoke.

ZAGREB - Nagibni vlakovi Hrvatskih željeznica od 16. rujna vozit će na relaciji Zagreb - Rijeka - Zagreb, a ne kao dosad prema Splitu, zbog nastavka radova na remontu pruge Oštarije – Knin – Split, izvijestio je danas novinare predsjednik uprave HŽ-a Tomislav Josip Mlinarić. Nagibni vlakovi od 16. rujna ove godine privremeno prestaju voziti na relaciji Zagreb – Split, a ponovno će voziti tri para nagibnih vlakova na toj relaciji kad 12. prosinca stupi na snagu novi vozni red, pa sve do 15 siječnja, kazao je Mlinarić na konferenciji za novinare. Također će od 12. prosinca ove do 15. lipnja iduće godine voziti po jedan par nagibnih vlakova za Rijeku, Čakovec i Osijek, najavio je danas Mlinarić.

ZAGREB - U kategoriji autorskog umjetničkog stvaralaštva nagrada "Boris Papandopulo" godišnja nagrada Hrvatskoga društva skladatelja dodijeljena je skladatelju Igoru Kuljeriću za operu-basnu "Životinjska farma", u kategoriji izvedbenog stvaralaštva i promocije hrvatske glazbe, nagrada "Vatroslav Lisinski" dodijeljena je Kvartetu Ruener za ciklus koncerata "Četiri godišnja doba". U kategoriji glazbene publicistike, muzikologije i srodnih znanosti, nagrada "Josip Andreis" dodijeljena je Nenadu Turkalju za knjigu "Prema glazbi", a u kategoriji autorskog stvaralaštva u području jazza, nagrada "Miroslav Sedak Benčić" dodijeljena je skladatelju Silviju Glojnariću za skladbu "Sun Ergos" za tenor saksofon solo i jazz orkestar.

ZAGREB - Danas su predane na korištenje obnovljene Internet stranice Hine (www.hina.hr), koje omogućavaju uvid i pristup agencijskim informacijama i fotografijama o događajima u nas i svijetu. Hinin web jedan je od najstarijih u Hrvatskoj. Prvenstveno je namijenjen korisnicima u medijima, državnim tijelima i upravi, diplomaciji, poslovnim ljudima, znanstvenoj i kulturnoj javnosti, ali je dijelom sadržaja otvoren i svim posjetiteljima. Na obnovljenom Hininom webu svakodnevno se može slobodno pregledati više odabranih, najvažnijih dnevnih vijesti iz političkoga i gospodarskog života, kulture, športa i zanimljivosti, na hrvatskom i engleskom jeziku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙