FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STRATEŠKI SAVEZ BAYERA I SCHERING-PLOUGHA

FRANKFURT, 13. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Njemačka kompanija Bayerdogovorila je danas strateški savez oko svog problematičnogfarmaceutskog poslovanja s američkim proizvođačem lijekovaSchering-Ploughom, smanjujući tako troškove poslovanja i označivši jošjedan korak u transformaciji svog poslovanja.
FRANKFURT, 13. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Njemačka kompanija Bayer dogovorila je danas strateški savez oko svog problematičnog farmaceutskog poslovanja s američkim proizvođačem lijekova Schering-Ploughom, smanjujući tako troškove poslovanja i označivši još jedan korak u transformaciji svog poslovanja.

Bayer, usred najvećeg preoblikovanja u svojoj 1 41-godišnjoj povijesti, objavio je da će Schering-Plough preuzeti prodaju njegovih antibiotika Avelox i Cipro, lijeka za snižavanje krvnog tlaka Adalta i preparata za liječenje impotencije Levitre na američkom tržištu.

Sporazum, kojeg su analitičari pozdravili jer je u skladu s ambicijom Bayera da svoj dio poslovanja s lijekovima učini srednje velikim europskim igračem, potaknulo je danas rast cijena dionica te kompanije za gotovo četiri posto. "To je pravi korak jer je to bio problematičan dio poslovanja Bayera, oko kojeg su morali nešto učiniti", izjavio je analitičar DZ Banke Norbert Barth.

U posljednjih nekoliko mjeseci Bayer je kupio Rocheovo poslovanje s lijekovima bez recepta, odvojio većinu svog kemijskog dijela poslovanja kojim ostvaruje petinu svoje prodaje u novu kompaniju te ušao u pregovore o prodaji svojeg poslovanja vezanog za proizvode od krvi.

Cipro i Adalt su Bayerovi najbolje prodavani lijekovi, no neprestano su gubili na prihodima zbog konkurencije generika. U prvoj polovini godine Bayer je prodajom ta dva lijeka te Adalte i Levitre ostvario 350 milijuna eura prihoda.

Ta njemačka kompanija već ima globalne sporazume s britanskim GlaxoSmithKlineom (GSK) o prodaji Levitre, a s konkurentskim Pfizerom oko Viagre. Schering-Plough će sada zajedno s GSK-om prodavati Levitru u SAD-u.

Sa svoje strane, Bayer će prodavati neke proizvode Scheringa za liječenje raka u SAD-u i Europi, a obje kompanije zajednički će prodavati Scheringov kardiovaskularni lijek Zetiu u Japanu kad dobije odobrenje regulatora.

Taj sporazum rezultirat će smanjivanjem broja radnih mjesta u Bayeru za 1.800, od kojih će neka biti transferirana američkoj kompaniji. Time će troškovi poslovanja vezani za farmaceutiku na američkom tržištu u Bayeru biti smanjeni za 75 posto. Jednokratno će ta kompanija uštedjeti između 50 i 75milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙