FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RAST AMERIČKIH BURZOVNIH INDEKSA USLIJED JAČANJA NAFTNOG SEKTORA

NEW YORK, 1. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Na američkim tržištimadionica u utorak su burzovni indeksi završili poslovanje s dobitkombudući je rast cijena dionica energetskih tvrtki i više negonadoknadio loš utjecaj slabijih gospodarskih pokazatelja i sniženeprocjene poslovanja Intela na raspoloženje ulagača.
NEW YORK, 1. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Na američkim tržištima dionica u utorak su burzovni indeksi završili poslovanje s dobitkom budući je rast cijena dionica energetskih tvrtki i više nego nadoknadio loš utjecaj slabijih gospodarskih pokazatelja i snižene procjene poslovanja Intela na raspoloženje ulagača.

Njujorški Dow Jones indeks završio je poslovanje 0,5 posto snažniji, na 10.173 boda. Tehnološki Nasdaq gotovo se i nije mijenjao, te iznosi 1.838 bodova.

Cijene dionica naftnih kompanija, uključujući i najveće Exxon Mobil Corp. i ChevronTexaco Corp, nastavile su jačati unatoč padu cijena sirove nafte. Rastu vrijednosti Dow Jonesa pripomoglo je i jačanje cijena dionica farmaceutskih kompanija. Dionica Pfizera dobila je više od jedan posto na vrijednosti zbog špekulacija da će profitirati zbog neuspjeha koji je njegov konkurent Merck zabilježio s lijekom protiv kolesterola, Zocorom.

Ti dobici uspjeli su i više nego nadoknaditi slabije od očekivanja brojke o povjerenju američkih potrošača, što je potaknulo zabrinutost ulagača oko snage američkog gospodarstva.

"Danas je bilo i dobrih i loših vijesti. Na vrhu dobrih nastavak je pada cijena nafte, što je stalno u žiži pozornosti ulagača. Istodobno, gospodarski su pokazatelji bili loši", rekao je Hugh Johnson iz First Albany Corp-a. "Ovo je bio dan niskog prometa, dok je tržište bez smjernica i bilježi snažne oscilacije cijena", ocijenio je.

Očekuje se da promet na burzama ostane nizak do kraja tjedna, kako ulagači čekaju završetak konvencije Republikanske stranke u New Yorku. Trgovina je ograničena i zbog očekivanja novog podatka o zaposlenosti u SAD-u, najavljenog za petak.

Među gubitnicima našao se ponovno sektor proizvodnje čipova, budući su brokerske tvrtke snizile procjene prihoda najvećem svjetskom proizvođaču u toj branši, Intelu. U prosjeku su dionice proizvođača čipova oslabile 2,6 posto.

Slabiji američki gospodarski pokazatelji i snižene procjene poslovanja Intela spustili su jučer vrijednosti europskih burzovnih indeksa. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,7 posto, na 4.459 bodova. Frankfurtski DAX potonuo je 1,4 posto, na 3.785 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙