FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INBEV KONTROLIRA TREĆINU TRŽIŠTA PIVA U BiH

SARAJEVO,9. rujna(Hina) - Pivarski koncern InBev, koji trenutačnodominira na svjetskom tržištu piva ostvarujući godišnji promet veći oddeset milijardi dolara, preuzeo je vodeću ulogu i u Bosni iHercegovini.
SARAJEVO,9. rujna(Hina) - Pivarski koncern InBev, koji trenutačno dominira na svjetskom tržištu piva ostvarujući godišnji promet veći od deset milijardi dolara, preuzeo je vodeću ulogu i u Bosni i Hercegovini.

Direktor podružnice InBev-a za BiH Jean Stevenart kazao je u četvrtak novinarima u Sarajevu kako se iz pogona koji su u vlasništvu ovog koncerna na tržištu te zemlje proda oko 500 tisuća hektolitara piva.

Procjena je kako se u BiH godišnje potroši oko 1,8 milijuna hektolitara piva što znači da ukupni udio InBev-a na pivarskom tržištu te zemlje iznosi oko 31 posto.

Koncern InBev, koji je nastao nedavnim udruživanjem belgijskog Interbrew-a i brazilskog AmBev-a, vlasnikom je punionice Uniline u Grudama gdje se proizvodi pivo Stela Artois, a uz to je i vlasnik Zagrebačke pivovare, čije se Ožujsko pivo odlično prodaje u BiH.

InBev je također vlasnik pivovara u Čelarevu, Apatinu i Nikšiću, čiji su proizvodi također značajno zastupljeni u BiH.

Stevenart je prigovorio vlastima BiH zbog čudnog poreznog tretmana uvoznog piva. On tvrdi kako se na pivo iz pogona InBev-a koji su smješteni u Srbiji prilikom uvoza u BiH plaćaju različite porezne pristojbe, što je potpuno nelogično.

Na litru piva uvezenu iz Čelareva tako se plaća porez od 0,45 eura, dok se za istu količinu Nikšićkog piva mora izdvojiti 0,55 eura.

InBev najavljuje kako će zbog ovoga tražiti intervenciju Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR).

Domaći proizvođači u BiH istodobno se, međutim, žale kako uvozno pivo uništava domaću proizvodnju tražeći od vlasti uvođenje snažnijih protekcionističkih mjera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙