FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽUŽUL: PLOČE SU EKONOMSKI PROBLEM

ZAGREB, 4. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslovaMiomir Žužul rekao je da previše politike opterećuje problem lukePloče između Hrvatske i BiH i da će on biti riješen ako ga se promatrau ekonomskom kontekstu.#L#
ZAGREB, 4. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul rekao je da previše politike opterećuje problem luke Ploče između Hrvatske i BiH i da će on biti riješen ako ga se promatra u ekonomskom kontekstu.#L#

"Mislim da je došlo vrijeme da se problem luke Ploče stavi u stvarni kontekst u kojem treba biti, a to je gospodarski kontekst", rekao je Žužul novinarima u New Yorku gdje je nazočio konvenciji američke Republikanske stranke koja je završila u četvrtak.

Prema njegovim riječima, taj kontekst određuju činjenice da BiH ima jasan gospodarski interes koristiti luku Ploče, a i Hrvatska ima interesa da upravo Ploče budu ulazna luka za BiH.

"Kada ta dva interesa postavimo na taj način, a to je jedini način na koji ih se treba postaviti, onda mislim da će se sva rješenja pronaći na obostrano zadovoljstvo", rekao je hrvatski ministar.

Žužul je ocijenio da u takvom kontekstu ne bi trebalo biti problema u rješavanju pitanja luke Ploče koji bi se mogli pojaviti samo ako netko "pokuša zamijeniti gospodarske interese pa unijeti varijablu političkih kako bi dobio nešto više".

Žužul je rekao da problem izrasta iz činjenice da su razgovori o luci Ploče vođeni kao dio međunarodnog političkog dogovaranja i dio sporazuma o posebnim odnosima između Hrvatske i BiH koji pripadaju u drugo vrijeme.

"Republika Hrvatska je sasvim sigurno u jednoj potpuno drugoj fazi, u fazi u kojoj prijateljske odnose sa susjedima želi graditi na bazi obostranih interesa, a čvrsto sam uvjeren da i BiH sve više i više ulazi tu fazu," rekao je Žužul.

Odgovarajući na pitanje hoće li Hrvatska financijski pomoći Hrvate u BiH na jesenskim općinskim izborima, Žužul je da kako hrvatska Vlada pomaže Hrvatima u BiH, što je i njezina ustavna obveza, da je ta pomoć transparentna i to ne radi mimo vlade BiH niti međunarodne zajednice.

"Mi ćemo nastaviti pomagati na taj način, ali nećemo učiniti ništa da bi se kao vlada involvirali u politička pitanja BiH", rekao je on. "Mi imamo i obvezu i odgovornost brinuti se o budućnosti hrvatskoga naroda u BiH. Mi ćemo to nastaviti raditi, ali mislim da to radimo na način koji je prihvatljiv u odnosima između suverenih država", rekao je Žužul.

(Hina) xsl ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙