FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MESIĆ: HRVATSKA U BIH VIDI PARTNERA ZA SURADNJU, NE ZA POLITIČKU TRGOVINU

GRADAČAC, 29. kolovoza 2004. (Hina) - Današnja RH u BiH vidi partneraza trgovinu i gospodarsku suradnju, a ne za političku trgovinugranicama, teritorijem ili narodima, kazao je u nedjelju ubosanskohercegovačkom Gradačcu predsjednik Republike Sjepan Mesić.
GRADAČAC, 29. kolovoza 2004. (Hina) - Današnja RH u BiH vidi partnera za trgovinu i gospodarsku suradnju, a ne za političku trgovinu granicama, teritorijem ili narodima, kazao je u nedjelju u bosanskohercegovačkom Gradačcu predsjednik Republike Sjepan Mesić.

Mesić, koji je u Gradačac stigao iz Distrikta Brčko u sklopu jednodnevnog posjeta BiH, obratio se s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Sulejamanom Tihićem poduzetnicima okupljenima na Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije.

"Nije točno da je Hrvatska digla ruke od BiH, kako to mnogi žele tumačiti, nego ona želi u njoj tražiti partnera, ali partnera u cjelovitoj i jedinstvenoj državi", kazao je Mesić.

"Današnja Hrvatska treba BiH, ali i BiH treba RH, ne zbog povijesti, nego zbog zajedničke budućnosti", rekao je sudjelujući s Tihićem na tribini "BiH i RH na putu k Europskoj uniji".

Proces europskog integriranja neće se dovršiti dok se sve države europskog jugoistoka ne nađu u jednom dijelu tih procesa, a takvu budućnost ne možemo tražiti u promjeni i prekrajanju granica, već u prekograničnoj suradnji, kazao je Mesić.

On se pritom zauzeto za odbacivanje kolektivnog optuživanja za ratne zločine jer je jedino ispravno individualno procesuiranje ratnih zločina.

U Europsku uniju ne može se ući s ratnim zločincima i prikrivanjem ratnih zločina, nadovezao se Tihić.

"Ispunjavanje europskih standarda je prije svega interes građana, a tek onda uvjet za prijem u EU i NATO. Sve je manje onih snaga koji ove standarde doživljavaju deklarativno i nadaju se da će ih moći izbjeći nakon što BiH bude dio Europe", kazao je Tihić.

O gospodarskoj suradnji dviju zemalja koje zajedno imaju oko 8 milijuna potrošača, što je veličina srednje europske regije, Mesić je kazao da sav promet zapadne i istočne Europe vodi preko RH, dok je povezivanje Sjeverne i Južne Hrvatske najbliže preko BiH.

U kontekstu prometa istaknuo je važnost luke Ploče koja može i mora postati luka za opskrbu cijele regije.

Predsjedavajući BH predsjedništva je izrazio nadu da će se problem poljoprivrede dići na državnu razinu, jer će to po njegovom mišljenju biti jedan od uvjeta EU.

"Kada je u pitanju RH riješili smo najvažnija sporna pitanja. I što je najbitnije prešli smo i onaj rubikon, napustili smo specijalne odnose koji su dugo vremena postojali između Federacije BiH i RH. Sada gradimo specijalne odnose između RH i države BiH", kazao je Tihić.

Mesić je pozvao na jačanje gospodarske suradnje, povezivanje tvrtki te na zajednički nastup na trećim tržištima primjerice Pakistana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙