FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15.30 SATI

ZAGREB, 25. kolovoza 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 15.30sati:
ZAGREB, 25. kolovoza 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 15.30 sati:

SKOPLJE

Ministrica za europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u dvodnevnom službenom posjetu Makedoniji, razgovarala je u srijedu prijepodne u Skoplju s visokim makedonskim dužnosnicima o suradnji dviju zemalja u procesu pridruživanja europskim integracijama, a primio ju je i makedonski predsjednik Branko Crvenkovski. Kako je poslije razgovora izjavila hrvatska ministrica, razgovori s makedonskim dužnosnicima bili su vrlo srdačni, a između Hrvatske i Makedonije nema otvorenih pitanja. U razgovorima s predsjednikom makedonske vlade Harijem Kosovim, potpredsjednicom vlade Radmilom Šekerinskom, odgovornom za eurointegracije, i ministricom vanjskih poslova Ilinkom Mitrevom dogovorena je intenzivna međusobna razmjena i suradnja, posebice na tehničkoj razini u vezi s pridruživanjem Europskoj uniji. Ministrica Kolinda Grabar-Kitarović zajedno s potpredsjednicom vlade Makedonije Radmilom Šekerinskom poslijepodne će otputovati u Ohrid, gdje će tijekom dana i u četvrtak, uz razgovore o eurointegracijama, sudjelovati i na radnom susretu Srednjoeuropske inicijative.

ZAGREB

Predsjednik Republike Stjepan Mesić i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputili su u srijedu izraze sućuti svojim ruskim kolegama nakon pada dva putnička zrakoplova u utorak navečer u predjelu gradova Tule i Rostova na Donu, u kojima je živote izgubilo oko 90 osoba. Mesić je uputio brzojav sućuti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u svoje osobno ime i u ime građana Republike Hrvatske. Šeks je uputio poruku sućuti predsjedniku Državne dume Ruske Federacije Borisu Grizlovu, u kojoj stoji: "Poštovani gospodine predsjedniče, s dubokom žalošću i nevjericom sam primio vijest o dvjema katastrofalnim zrakoplovnim nesrećama, u kojima su tragično i bespovratno izgubljeni brojni ljudski životi. Molim Vas da u ovim teškim trenucima za Vašu zemlju, posebno za obitelji i najbliže stradalih ljudi, u ime Hrvatskog sabora, prenesete iskrene izraze sućuti svima zastupnicima Državne dume Ruske Federacije."

ZAGREB

Među poginulima u dvjema zrakoplovnim nesrećama u Rusiji, prema saznanjima hrvatskog veleposlanstva u Rusiji, nema hrvatskih državljana, objavilo je u srijedu hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. Zrakoplov Tupoljev-154 s 44 putnika i osam članova posade nestao je s radara kasno sinoć kod Rostova na Donu. Zrakoplov je letio iz Moskve prema ljetovalištu Soči na Crnom moru. Samo nekoliko minuta ranije, oko 150 kilometara od Moskve, srušio se zrakoplov Tupoljev-134 u kojem su bila 34 putnika i osam članova posade.

NAJAF

Glavni politički savjetnik radikalnog šijitskog vođe Moqtade Sadra, šeik Ali Sumeisim uhićen je u srijedu u Najafu, priopćila je policija. Šeik Sumeisim, jedan od trojice najbližih Sadrovih suradnika "uhićen je s još četvoricom suradnika Moqtade Sadra u četvrti al-Saad, nedaleko od Trga revolucije 1920.", izjavio je za AFP visoki policijski dužnosnik koji nije htio otkriti identitet. Prema izjavi policije, kako navodi tv-postaja, "kod njih su pronađene dragocjenosti iz džamije" imama Alija, gdje su se ukopali pripadnici milicije Moqtade Sadra.

BERLIN

Policija u središnjoj i južnoj Njemačkoj provela je u srijedu ujutro niz racija usmjerenih protiv pripadnika desničarske radikalne scene tzv. skinheadsa, te je tom prilikom privela nekoliko osoba i zaplijenila veću količinu propagandnog materijala desničarskog sadržaja. Povod za pretres nekoliko stanova i seoskih dobara bio je koncert jedne skinhead muzičke skupine, održan prije nekoliko tjedana u Kirtorfu u saveznoj pokrajini Hessen. Policija je tom prilikom dospjela do podataka o lokalnoj desnoradikalnoj sceni, što je rezultiralo današnjim racijama. Tijekom koncerta, koji je održan na seoskom imanju prvoosumnjičenog, izvikivale su se nacističke parole. Gradić Kirdorf nedaleko od Kassela već godinama je na glasu kao uporište desnoradikalne scene, a tamo je aktivna i skinhead muzička skupina "Protuudar". U gradu istodobno djeluje i skupina građana koja se protivi širenju desničarskog radikalizma u ovoj regiji.

PARIZ

Izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom bio je ganut nakon posjeta židovskom centru u Parizu koji su u nedjelju zapalile nepoznate osobe koje su tamo ostavile kukaste križeve i anisemitske natpise. Shalom je potvrdio da je "ohrabren" odlučnošću francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca i francuskih ministara "da se bore protiv antisemitizma."Znamo da je u posljednjih 6 mjeseci u Francuskoj bio više od 170 antisemitskih incidenta", rekao je Shalom.

KARTUM

Komisija Europske unije (EU) odobrila je u srijedu novu pošiljku humanitarne pomoći za Darfur, područje na zapadu Sudana gdje hara građanski rat, u vrijednosti od 20 milijuna eura, istaknuvši da se humanitarno stanje u toj pokrajini nije popravilo. "Stanje još ne potiče na optimizam na humanitarnom planu", izjavio je za tisak Peter Holdsworth, član ureda Europske komisije za humanitarnu pomoć, ECHO, preko kojega se pruža pomoć. Komisija je istaknula da je 15 milijuna eura pomoći namijenjeno za Svjetski prehrambeni program u Darfuru, a 5 milijuna eura će biti na raspolaganju humanitarnim organizacijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙