FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12.30 SATI

ZAGREB, 22. kolovoza 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 12.30sati:
ZAGREB, 22. kolovoza 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 12.30 sati:

RIM

U Italiji je počela polemika o ustavnim reformama i uvođenju federalnog sustava na kojima inzistira Sjeverna liga. Predsjednik Zastupničkog doma Pierferdinando Casini rekao je u razgovoru za Corriere della Sera kako postoji opasnost da se "jaki federalizam pretvori u mnogo malih centralizama", dodajući kako bi decentralizacija mogla stvoriti neravnotežu. Predsjednik regije Lombardije, član koalicije desnog centra Roberto Formigoni izjavio je kako bi te riječi predsjednika Zastupničkog doma trebale "neke iz desnog centra navesti na razmišljanje", misleći pritom na Sjevernu ligu, a predsjednik regije Lazio i član Nacionalnog saveza Francesco Storace kaže kako ne želi biti samo produžena ruka vlade. Rasprava o nacrtu ustavne reforme počet će unutar stranaka 2. rujna, kako bi 13. rujna mogla početi rasprava u Zastupničkom domu. Glasovanje o reformi predviđeno je za 8. listopada.

NAJAF

Američki tenkovi približili su se u nedjelju džamiji Imama Alija u Najafu na 800 metara, nakon što su propali pregovori o predaji džamije. Rano ujutro u nedjelju američki su zrakoplovi napali položaje pristaša Moqtade al-Sarda koji i dalje drže džamiju i prkose iračkoj vladi. Sjeverno od Bagdada, u blizini Baqube, eksplodirao je automobil bomba dok je prolazio konvoj u kojemu su bili irački dužnosnici. U eksploziji su poginule dvije osobe, a ranjeno ih je osam, rekao je policijski dužnosnik. U posljednja 24 sata sukoba u Najafu je poginulo devet Iračana, a ranjeno ih je 27, izvijestilo je ministarstvo zdravstva.

PARIZ

Francuske vlasti "mobilizirale" su se kako bi pokušale pronaći dopisnike Francuskoga međunarodnog radija (RFI) i dnevnika Figaro koji su nestali u Iraku, izjavila je u nedjelju ujutro glasnogovornica francuskoga ministarstva vanjskih poslova. Uredništva RFI-ja i Figaroa u subotu su istaknula kako su zabrinuta za sudbinu dopisnika Christiana Chesnota i Georgesa Malbrunota koji su "radili reportažu u Iraku i o kojima od četvrtka navečer nema nikakvih vijesti".

RAMALLAH

Nastavak izraelske kolonizacije na okupiranom području mogao bi uništiti mirovni proces na Bliskom istoku, upozorio je u nedjelju Saeb Erakat, palestinski ministar zadužen za pregovore s Izraelom. "Američka administracija mora prisiliti Izrael da prekine svaku aktivnost kolonizacije, uključujući onu vezanu za prirodni rast kolonija", kazao je Erakat. "Američka administracija mora objasniti izraelskoj vladi da mora održati svoja obećanja, bez čega će pridonijeti uništavanju svake mogućnosti političkog rješenja", dodao je Erakat misleći na pisanje New York Timesa prema kojemu je američka administracija pristala na otvaranje novih gradilišta u sklopu naselja na Zapadnoj obali.

KHARTOUM

Sudanske vlasti predale su Visokom povjerenstvu UN-a za izbjeglice (UNHCR) popis 30 provladinih pripadnika arapske milicije janjaweeda, optuženih za zločine u Darfouru, posebice za silovanja, objavio je u nedjelju sudanski tisak. Sudanske vlasti tako prvi put priznaju da su počinjena silovanja u tom području na zapadu Sudana, koje 18 mjeseci razdiru građanski rat i teška humanitarna kriza.

PARIZ

Podmetnuti požar uništio je židovski društveni centar u Parizu u noći sa subote na nedjelju, pri čemu nije bilo žrtava, objavila je pariška gradska uprava. U prostorije, smještene u prizemlju zgrade u istočnoj četvrti francuskoga glavnog grada, požar je podmetnut u četiri sata, a antisemitske poruke napisane su markerom, kaže isti izvor. Požar je brzo lokaliziran te zgrada nije evakuirana, naglašeno je iz policijskog izvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙