FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJVIŠA VRIJEDNOST DOW JONES-A OD 1. SRPNJA

NEW YORK, 3. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Njujorški Dow Jones indeks učetvrtak je završio burzovno poslovanje na najvišoj razini u protekladva mjeseca, potaknut rastom cijena dionica maloprodajnih tvrtki ipopuštanjem cijena nafte.
NEW YORK, 3. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Njujorški Dow Jones indeks u četvrtak je završio burzovno poslovanje na najvišoj razini u protekla dva mjeseca, potaknut rastom cijena dionica maloprodajnih tvrtki i popuštanjem cijena nafte.

Dow Jones dosegnuo je tako jučer 10.290 bodova, najvišu razinu od 1. srpnja, ojačavši 1,2 posto. Istodobno, tehnološki Nasdaq porastao je 1,24 posto, na 1.873 boda.

Među najvećim dobitnicama bile su dionice maloprodajnih kompanija, poput GAP-a, koja je ojačala čak šest posto ili Best Buya, za pet posto, zbog dobrih prodajnih rezultata. Poskupjele su i dionice kompanija koje su povezane s proizvodnjom i popravkom uređaja za kućanstvo kako se Floridi i središnjem dijelu SAD-a približava tornado Frances, u očekivanju da će im porasti prodaja.

Klizanje cijena nafte tijekom jučerašnjeg poslijepodneva također je pomoglo rastu cijena dionica. Nakon što su porasle za dolar, cijene barela nafte na američkom tržištu završile su dan samo šest centi više, na 44,06 dolara.

"Postoji gotovo izravna korelacija između spuštanja cijena nafte i rasta cijena dionica", kazao je Mike Driscoll, trgovac i jedan od izvršnih direktora brokerske tvrtke Bear Stearns. "No, obujam trgovanja krajnje je nizak zbog čega je kretanje cijena pretjerano u oba smjera".

Međutim, nakon zatvaranja burzi najveći svjetski proizvođač čipova Intel objavio je kako očekuje niže prihode i profitne margine u ovom tromjesečju. Osim što je to cijeloga tjedna na Wall Streetu pogađalo tehnološki sektor, u elektroničkoj trgovini nakon zatvaranja burze potaknulo je pad cijena dionica Intela za više od sedam posto.

"To očito nije dobra vijest", ocijenio je Hugh Johnson iz First Albany Corp-a. "Pitanje je hoće li takve vijesti biti ograničene samo na Intel ili će imati utjecaja na cijelo tržište? Obično to navuče oblake nad cijelim tržištem, stoga očekujem kako će u petak na burzama doći do pada cijena dionica".

Na europskim tržištima i jučer je nastavljen rast cijena dionica, potaknut kupovinama u naftnom sektoru. Londonski Ftse indeks tako je ojačao 0,4 posto, na 4.518 bodova. Frankfurtski DAX skočio je 0,4 posto, na 3.833 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙