FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PAD CIJENA TEHNOLOŠKIH DIONICA

NEW YORK, 12. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Razočaravajuća najavaposlovanja američkog tehnološkog lidera Cisco Systemsa za trećetromjesečju potaknula je u srijedu rasprodaju tehnoloških dionica naameričkim burzama, dok su ostale blue-chip dionice bilježile tekneznatne oscilacije cijena, jer su ulagači kupovali stabilna imenafarmaceutike i proizvođača robe široke potrošnje.
NEW YORK, 12. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Razočaravajuća najava poslovanja američkog tehnološkog lidera Cisco Systemsa za treće tromjesečju potaknula je u srijedu rasprodaju tehnoloških dionica na američkim burzama, dok su ostale blue-chip dionice bilježile tek neznatne oscilacije cijena, jer su ulagači kupovali stabilna imena farmaceutike i proizvođača robe široke potrošnje.

Tehnološki Nasdaq indeks potonuo je u takvim uvjetima 1,5 posto, na 1.782 boda. Njujorški Dow Jones spustio se blagih 0,06 posto, na 9.938 bodova.

Novi rast cijena dionica ograničio je apetit ulagača za kupovinom dionica, nakon što su irački militanti zaprijetili da će postaviti bombu na iračku naftnu infrastrukturu na jugu zemlje.

Cisco, najveći svjetski proizvođač Internet opreme, uzdrmao je, pak, tržišta svojim procjenama poslovanja u trećem ovogodišnjem tromjesečju koje su ispod očekivanja na Wall Streetu. Cijene njegovih dionica oslabile su 10 posto.

"To je šokiralo tržišta te vratilo ulagače negativnom raspoloženju zabilježenom prošloga tjedna. Gospodarski pokazatelji slabiji su od očekivanja, a gospodarski rast nije dovoljno brz da bi podržao snažniji rast korporativnih zarada", ocijenio je John Caldwell, strateg pri McDonald Financial Groupu.

I dok su tehnološke dionice bile na udaru prodaja, blue-chip su bilježile tek manje gubitke, kako su se ulagači okrenuli potrazi za ulaganjem u dionice stabilnijih kompanija. "Među farmaceutskim i dionicama proizvođača potrošne robe vidi se povratak kapitala. Novac se prelijeva iz tehnoloških u mnogo stabilnije sektore", izjavio je John O'Donoghue, direktor u CSFB-u.

Dionice farmaceutskih kompanija postaju privlačne i zbog toga što potrošači koriste njihove proizvode bez obzira na visinu kamatnih stopa i cijenu goriva, odnosno bez obzira na manji kućni budžet.

I na europskim burzama jučer se dogodila oštra rasprodaja tehnoloških dionica, pri čemu su u prosjeku cijene dionica tih kompanija potonule na najnižu razinu u zadnjih osam mjeseci. Londonski Ftse indeks spustio se 0,9 posto, na 4.312 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 1,1 posto, na 3.678 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙