FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOREKCIJE CIJENA DIONICA ZBOG NOVIH REKORDNIH CIJENA NAFTE

NEW YORK, 20. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Nastavak jačanja cijenanafte na svjetskim tržištima prema 50 dolara po barelu rezultirao je učetvrtak klizanjem cijena dionica na američkim burzama.
NEW YORK, 20. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Nastavak jačanja cijena nafte na svjetskim tržištima prema 50 dolara po barelu rezultirao je u četvrtak klizanjem cijena dionica na američkim burzama.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se tako 0,4 posto, na 10.040 bodova. Tehnološki Nasdaq potonuo je 0,6 posto, na 1.819 bodova.

Nafta je ponovno u žiži pozornosti ulagača, nakon što je na njujorškom tržištu barel nafte jučer dosegnuo rekordnih 48,75 dolara uslijed rasta nasilja u Iraku i zabrinutosti zbog mogućeg prekida isporuka.

"Kretanje cijena sirove nafte i nadalje je najvažnije na tržištima te će stalno ograničavati pokušaje oporavka cijena dionica", ocijenio je David Hegarty, čelnik trgovine pri Commerzbank Securitiesu. Skupa nafta pritišće tržišta dionica jer su ulagači zabrinuti oko utjecaja rast energetskih troškova na korporativne zarade.

Od najnovijih gospodarskih pokazatelja, ulagače je ponešto razočarao indeks industrijske aktivnosti podružnice američke središnje banke u Philadelphiji, koji je pao sa srpanjskih 36,1 na ovomjesečnih 28,5 indeksnih bodova. No, broj novih nezaposlenih u proteklom se tjednu nastavio smanjivati 3. tjedan uzastopce.

Internet kompanija Google odskočila je od općeg trenda postavši ulagačkom zvijezdom. Cijena njezinih dionica na prvoj javnoj ponudi na Nasdaqu skočila je čak 18 posto, na 100,34 dolara. "Mislim da je to znak da ulagači žele poduzimati rizike te da su još u potrazi za privlačnim dionicama", kazao je strateg pri Miller Tabak&Co., Peter Boockvar.

Europski burzovni indeksi jučer su bilježili blage gubitke, kako su dobre korporativne vijesti bivale zasjenjene novim rekordnim razinama cijene nafte. Londonski Ftse indeks spustio se 0,17 posto, na 4.362 boda. Frankfurtski DAX oslabio je svega 0,09 posto, na 3.722 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙