FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE DIONICA POTONULE NA NOVE NAJNIŽE RAZINE U 2004.

NEW YORK, 13. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Cijene dionica naameričkim burzama u četvrtak su potonule na nove najniže razine u2004. uslijed razočaravajuće procjene poslovanja tehnološkog divaHewlett-Packarda (HP) u trećem tromjesečju te rekordnih cijena nafte.
NEW YORK, 13. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na američkim burzama u četvrtak su potonule na nove najniže razine u 2004. uslijed razočaravajuće procjene poslovanja tehnološkog diva Hewlett-Packarda (HP) u trećem tromjesečju te rekordnih cijena nafte.

Njujorški Dow Jones indeks završio je poslovanje na 9.814 bodova, oslabivši 1,2 posto, što je njegova najniža razina od kraja studenoga lani. Tehnološki Nasdaq pretrpio je gubitak u visini od 1,7 posto, spustivši se na 1.752 boda, najniže od kolovoza lani.

Proizvođač računala HP objavio je razočaravajuću procjenu poslovanja za treće tromjesečje, zadavši još jedan udarac ulagačima u tehnološke dionice, nakon najave Cisco Systemsa o tome da mu zalihe rastu jer su potrošači oprezni u pogledu potrošnje. Samo dionica HP-a oslabila je 13 posto.

Visoke cijene nafte nastavljaju pritiskati tržišta dionica zbog njihova negativna učinka na profitne margine kompanija i smanjivanje osobne potrošnje. Najnoviji američki makroekonomski pokazatelji, pak, nisu dali jasnu sliku snage oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva. Promet u američkoj maloprodaji, naime, u srpnju je porastao manje nego se očekivalo, kako su se potrošači borili s manjim kućnim budžetima uslijed viših troškova energenata i stagnacijom rasta plaća.

"Situacija na tržištu rezultat je kumulativnog učinka loših vijesti ih HP-a, skupe nafte, viših kamatnih stopa, ne tako sjajnih prognoza kompanija o poslovanju u trećem tromjesečju i makroekonomskih pokazatelja", kazao je Brian Williamson, potpredsjednik trgovine dionicama pri Boston Co. Asset Managementu.

Na europskim burzama također su vrijednosti indeksa na najnižim ovogodišnjim razinama, kako su tehnološke dionice na udaru prodaja zbog loših najava HP-a, a cijene dionica zrakoplovnih kompanija zbog skupog goriva. U takvim uvjetima frankfurtski DAX jučer je potonuo 0,6 posto, na 3.658 bodova. No, londonski Ftse indeks uspio je završiti poslovanje u plusu za 0,4 posto, dosegnuvši 4.328 bodova, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica osiguravajućih kompanija, koje bilježe rast zarada iznad očekivanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙