FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PAD CIJENA AMERIČKIH DIONICA ZBOG BRIGA OKO SIGURNOSTI

NEW YORK, 31. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Cijene dionica naameričkim burzama u ponedjeljak su se spustile uslijed sigurnosnihbriga vezanih uz održavanje konvencije Republikanske stranke u NewYorku te očekivanja lošijih procjena poslovanja industrije čipova.
NEW YORK, 31. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na američkim burzama u ponedjeljak su se spustile uslijed sigurnosnih briga vezanih uz održavanje konvencije Republikanske stranke u New Yorku te očekivanja lošijih procjena poslovanja industrije čipova.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,7 posto, na 10.122 boda. Tehnološki Nasdaq izgubio je 1,4 posto na vrijednosti, te iznosi 1.836 bodova.

Obujam trgovanja na njujorškoj burzi bio je najslabiji od početka godine, kažu trgovci. Vlasnike je promijenilo nešto manje od 900 milijuna dionica, što je znatno niže od 1,4 milijarde koliko je bio dnevni prosjek za prošlu godinu.

Posebno su na udaru bile dionice proizvođača čipova, u prosjeku izgubivši oko dva posto na cijeni, uoči objave novih poslovnih procjena vezanih za prodaju računala, za koje se očekuje da ukažu na slabljenje potražnje. Dodatno, brokerska tvrtka Citigroup Smith Barney objavila je da postoji rizik da će Intel, najveći svjetski proizvođač čipova, sniziti svoju procjenu prihoda za ovo tromjesečje.

Ekonomski pokazatelji daju neujednačenu sliku situacije u najvećem svjetskom gospodarstvu. Tako je osobna potrošnja Amerikanaca u srpnju snažno porasla, potaknuta nadama da će ponovno ojačati gospodarski oporavak nakon nedavnog slabljenja. No, njihova osobna primanja porasla su po mnogo manjoj stopi nego se očekivalo, te najslabije od studenoga 2002.

"Bilo kakva lošija vijest može spustiti cijene dionica", ocijenio je raspoloženje na tržištu Ozan Akcin, strateg pri Puglisi and Co. "Po našem mišljenju, temeljni odnosi u gospodarstvu su općenito dobri. Korporativne zarade su dobre, a rast gospodarstva solidan. No, imamo mnogo faktora koje ulagači ne mogu smetnuti s uma, od terorizma, Iraka do Republikanske konvencije, zbog čega mnogi od njih odlučuju čekati sa strane".

Nedostatak novih vijesti iz korporacija, kao i novih gospodarskih pokazatelja rezultirali su jučer padom cijena dionica i na europskim burzama. Londonska burza bila je zatvorena zbog praznika. Frankfurtski DAX spustio se 0,3 posto, na 3.828 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙