FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JEFTINIJA NAFTA POTAKNULA BLAGI RAST CIJENA AMERIČKIH DIONICA

NEW YORK, 25. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Niže cijene naftepotaknule su u utorak na američkim burzama rast cijena blue-chipdionica, no na tehnološkom tržištu zabilježeni su gubitci po kojima jepredvodila industrija čipova.
NEW YORK, 25. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Niže cijene nafte potaknule su u utorak na američkim burzama rast cijena blue-chip dionica, no na tehnološkom tržištu zabilježeni su gubitci po kojima je predvodila industrija čipova.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,25 posto, na 10.098 bodova. Istodobno, tehnološki Nasdaq spustio se 0,1 posto, na 1.836 bodova.

Visoke cijene nafte proteklih su tjedana pritiskale tržišta dionica jer su se ulagači pribojavali da će zbog njih troškovi poslovanja porasti te tako naštetiti korporativnim zaradama. Njihovo spuštanje uobičajeno potiče rast cijena dionica, što se jučer i dogodilo.

"Pojeftinjenje nafte definitivno je pomoglo", rekao je David Memmott, čelnik trgovine dionicama pri Morgan Stanleyu. "Cijene dionica blago su ojačale, no na tržištu je i nadalje vrlo mirno".

Među vodećim dobitnicama bila je dionica proizvođača teške opreme Caterpillara, koja je ojačala 1,5 posto, budući je Goldman Sachs podigao njezin rejting. Istodobno, dionice industrije čipova našle su se na udaru prodaja, predvođene dionicom Broadcoma. Ona je pojeftinila gotovo sedam posto jer joj je zbog znakova slabljenja narudžbi snižen rejting.

Tržište će vjerojatno ostati mirno još i idućega tjedna, budući su mnogi tržišni sudionici na godišnjim odmorima, a nove vijesti o poslovanju korporacija ne očekuju se prije kraja kolovoza. "U idućih 10 dana trgovanja sudionici će u velikom broju otići na godišnje odmore. Ne očekuju se novi gospodarski pokazatelji ni vijesti iz korporacija sve do konvencije Republikanske strane u New Yorku u razdoblju od 30. kolovoza do 2. rujna".

Na europskim burzama jučer nije bilo znatnijih oscilacija cijena dionica. Londonski Ftse indeks ojačao je blagih 0,05 posto, na 4.407 bodova. Istodobno, frankfurtski DAX oslabio je 0,03 posto, na 3.771 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙