FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNATOČ REKORDNOJ CIJENI NAFTE AMERIČKA TRŽIŠTA DIONICA SE OPORAVLJAJU

NEW YORK, 18. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Unatoč skoku cijena naftena novu rekordnu razinu, cijene dionica na američkim burzama nastavilesu u utorak rasti treći dan uzastopno, budući su ulagači ohrabreninajnovijim pokazateljem o usporavanju inflatornog pritiska u SAD-u.
NEW YORK, 18. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Unatoč skoku cijena nafte na novu rekordnu razinu, cijene dionica na američkim burzama nastavile su u utorak rasti treći dan uzastopno, budući su ulagači ohrabreni najnovijim pokazateljem o usporavanju inflatornog pritiska u SAD-u.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,2 posto, na 9.972 boda. Tehnološki Nasdaq porastao je 0,7 posto, na 1.795 bodova.

Potrošačke cijene u SAD-u u srpnju su zabilježile pad po prvi puta u zadnjih osam mjeseci budući je oštar rast cijena energenata preokrenuo smjer. To daje naslutiti da će američka središnja banka podizati kamatne stope nešto sporije nego je najavljivala. Objavljen je i porast industrijske te aktivnosti u građevinarstvu u tome mjesecu, što predstavlja oporavak nakon njihova pada u mjesecu ranije.

Po dobicima predvodile su dionice maloprodajnih kompanija, posebice Home Depota i Staplesa, koji su povisili svoje procjene ukupnih ovogodišnjih poslovnih rezultata. Njihove dionice ojačale su nešto više od tri posto.

Međutim, jačanje dionica i nadalje ograničavaju rastuće cijene nafte, koje su jučer na američkom tržištu dosegnule novu najvišu razinu u zadnjih 21 godinu, odnosno 47 dolara za barel.

"Ekonomski pokazatelji su u redu, a bilježimo i snažne brojke u maloprodaji, no cijene nafte definitivno pritišću tržište", ocijenio je David Memmott, čelnik trgovine dionicama pri Morgan Stanleyu.

Na europskim burzama jučer su također postignuti novi dobici, zahvaljujući dobrim američkim gospodarskim pokazateljima. Londonski Ftse indeks porastao je 0,2 posto, na 4.385 bodova. Toliko je ojačao i frankfurtski DAX, dosegnuvši 3.705 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙