FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC: 'VRLO MALI' UTJECAJ RASTA CIJENA NAFTE NA GOSPODARSKI RAST

LONDON, 18. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Iz naftnog kartela OPECobjavili su da zasad ne vide značajniji utjecaj visokih cijena nafte,koje su i danas dosegnule novu rekordnu razinu, na globalnigospodarski rast.
LONDON, 18. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Iz naftnog kartela OPEC objavili su da zasad ne vide značajniji utjecaj visokih cijena nafte, koje su i danas dosegnule novu rekordnu razinu, na globalni gospodarski rast.

"Izravni doprinos zabrinjavajućeg porasta cijena nafte gospodarskom usporavanju u 2004. vrlo je mali", stoji u danas objavljenom mjesečnom izvješću OPEC-a o stanju na tržištu nafte.

Cijene barela nafte trenutno su 10 dolara više nego krajem lipnja, te bilježe rekordne razine u zadnjih gotovo 14 dana trgovanja na njujorškom tržištu. Cijena barela OPEC-ove nafte porasla je od siječnja do srpnja ove godine 20 posto, na 36,3 dolara, a najnovija cijena iznosi 41,75 dolara.

"Nedavno istraživanje pokazalo je da bi se stope rasta u SAD-u i Europi smanjile za otprilike 0,2 posto u 2004. da je takvo povećanje bilo na snazi tijekom dvije godine", stoji u tom izvješću. "Njihov učinak bio bi veći u 2005."

OPEC je objavio i da je povisio svoju proizvodnju u srpnju na razinu koja bi trebala omogućiti značajnu nadogradnju zaliha nafte u svijetu u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju.

Ukupna dnevna proizvodnja OPEC-a u srpnju je povećana 599.000 barela, na 29,57 milijuna barela dnevno. To je 1,25 milijuna barela dnevno više od procjene OPEC-a o potražnji sirove nafte u zadnjem tromjesečju 2004, u visini 28,25 milijuna

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙