FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VIJESTI IZ VENEZUELE I RUSIJE SPUSTILE CIJENE NAFTE ISPOD 46 DOLARA

LONDON, 17. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na američkomtržištu danas su se spustile ispod 46 dolara po barelu budući sustrahovanja glede isporuka popustila nakon uvjerljive pobjedevenezuelanskog predsjednika Huga Chaveza na nedjeljnom referendumu ipovoljnih vijesti iz ruskog Jukosa vezanih uz izvoz u rujnu.
LONDON, 17. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na američkom tržištu danas su se spustile ispod 46 dolara po barelu budući su strahovanja glede isporuka popustila nakon uvjerljive pobjede venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza na nedjeljnom referendumu i povoljnih vijesti iz ruskog Jukosa vezanih uz izvoz u rujnu.

Cijena barela nafte na njujorškom tržištu spustila se za 29 centi, na 45,76 dolara, nakon što je u ponedjeljak smanjena za 50 centi. Na tržištu u Londonu barel marke Brent pojeftinio je za 38 centi, na 42,31 dolar.

No, zabrinutosti glede niskih američkih zaliha sirove nafte i prepolovljenog iračkog izvoza nafte izazvanog sabotažama pružaju podršku cijenama, koje ostaju i dalje za nekih devet dolara ili 25 posto više nego krajem lipnja.

"Cijene nafte na američkom tržištu mogle bi i dalje premašiti 50 dolara ako dođe do iznenadnih velikih događanja kao što su napadi na naftnu infrastrukturu na Bliskom istoku", kazao je Tetsu Emori, glavni strateg za naftno tržište pri Mitsui Bussan Futures u Tokiju.

Smirivanju cijena pomogle su vijesti o pobjedi venezuelanskog predsjednika Chaveza na nedjeljnom referendumu budući se strahovalo da bi njegov poraz mogao izazvati nemire i prekide naftnih isporuka.

Tržišta i dalje brinu isporuke najvećeg ruskog izvoznika Jukosa, koji pokušava izbjeći stečaj dok porezne vlasti zahtijevaju isplatu poreznih dugovanja. Jukos se, međutim, nada da će njegov izvoz nafte izbjeći prekide. U ponedjeljak je, naime, predsjednik tvrtke Viktor Gerashchenko izjavio za Reuters da je Jukosu obećano da će mu biti dopuštena proizvodnja i prodaja nafte barem do kraja rujna.

Tržišta za nove smjernice nestrpljivo iščekuju i najnovije tjedne podatke o zalihama nafte u SAD-u, nakon što su prošlog tjedna pokazali neočekivan pad zaliha sirove nafte u tom najvećem svjetskom potrošaču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙