FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21 SAT

ZAGREB, 30. kolovoza 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 21 sat.
ZAGREB, 30. kolovoza 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 21 sat.

ZAGREB

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Miomir Žužul otputovao je u ponedjeljak u Sjedinjene Američke Države gdje će, na poziv Republikanske stranke, prisustvovati Nacionalnoj konvenciji te stranke koja se održava u Madison Square Gardenu u New Yorku, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova. Ministar Žužul će u New Yorku u svojstvu gosta nazočiti Nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke koja će sadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha nominirati za svojega kandidata na predsjedničkim izborima Sjedinjenih Američkih Država u studenome ove godine, ističe se u priopćenju. Nacionalna konvencija Republikanske stranke počinje 30. kolovoza, a završava 2. rujna 2004. godine. Ministar Žužul u New Yorku će se sastati s visokim dužnosnicima američke administracije, članovima Republikanske stranke, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

DEN HAAG

U Haškom sudu (ICTY) u utorak prijepodne, nakon opetovanog odgađanja, trebao bi početi dokazni postupak obrane na suđenju bivšem predsjedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, optuženom u 66 točaka za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine koje su srpske snage pod njegovim vodstvom počinile u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu devedesetih godina. Druga faza glavne rasprave, u kojoj će Milošević koji se brani sam izvoditi svjedoke i dokaze obrane, počet će u utorak uvodnom riječju obrane, za što su optuženom odobrena četiri sata. Raspravno vijeće naložilo je da se nakon toga, u srijedu i četvrtak, održi rasprava o proceduralnim pitanjima suđenja, čiji daljnje odvijanje ozbiljno ugrožava Miloševićevo loše zdravstveno stanje. Izvođenje prvih svjedoka obrane predviđeno je tek za idući tjedan, počevši od 7. rujna.

BEOGRAD

Novi voditelj Misije UN-a na Kosovu Soeren Jessen-Petersen u ponedjeljak je zatražio od Srbije da potakne kosovske Srbe da izađu na parlamentarne izbore u listopadu, tražeći od nje da odustane od svog poziva za bojkotom. "Apsolutno je ključno ako želimo multietničko Kosovo...da kosovski Srbi dobiju šansu da sudjeluju na kosovskim izborima", rekao je Petersen na konferenciji za novinare. Danski diplomat obratio se novinarima po završetku svog prvog posjeta Beogradu nakon što je preuzeo dužnost voditelja UNMIK-a prije dva tjedna.

Beograd je prošlog mjeseca pozvao kosovske Srbe da bojkotiraju izbore koji se trebaju održati 23. listopada osim ako njihova sigurnost bude zajamčena prihvaćanjem plana decentralizacije.

PARIZ/AMMAN

Bliskoistočnu turneju posvećenu oslobađanju dvojice francuskih novinara otetih u Iraku francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier nastavit će u utorak u Jordanu, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova. Nakon posjeta Egiptu, Barnier će razgovore o dvojici otetih Francuza nastaviti u Ammanu, objavilo je ministarstvo. U očekivanju njegova posjeta, jordanski ministar vanjskih poslova Marwan Moasher izrazio je u ponedjeljak spremnost Jordana da pomogne u oslobađanju novinara. Christian Chesnot, honorarni suradnik Radio France i Radio France Internationale (RFI) i Georges Malbrunot, posebni izvjestitelj dnevnika Le Figaro i regionalnog dnevnika Ouest-France te suradnik RTL-a, nestali su u Iraku 20. kolovoza.

DOHA/KAIRO/PARIZ

Katarska satelitska postaja Al-Jazira osudila je u ponedjeljak otmice i ubijanja novinara u Iraku i zatražila trenutačno oslobađanje dvojice francuskih novinara. "Postaja Al-Jazira osuđuje ubojstva, otmice i ograničenja kojima su podvrgnuti novinari u Iraku i traži trenutačno oslobađanje otetih novinara", priopćio je ured ravnatelja postaje. Ovo je prvi put da je ta postaja, koju iračke vlasti optužuju da objavom video snimaka iračkih militanata potiče na nasilje, službeno osudila otmice i ubojstva novinara u Iraku. Osudama ubojstva i otmica novinara u Iraku pridružili su se i arapski novinari.

PARIZ

Oko tri tisuće osoba okupilo se u ponedjeljak navečer u Parizu u znak solidarnosti s dvojicom francuskih novinara otetih u Iraku, Christianom Chesnotom i Georgesom Malbrunotom, javlja AFP. Na tom skupu održanom na poziv predsjednika Nacionalne skupštine i Senata Jean-Louisa Debrea i i Christiana Ponceleta okupili su se bez obzira na stranačku pripadnost i uvjerenja svi oni koji su željeli iskazati "solidarnost dvojici novinara i njihovim obiteljima u toj kušnji, i pokazati da kada je sloboda dovedena u pitanje, Francuzi mogu nadvladati stranačke sporove i složno braniti svoja uvjerenja", rekao je Debre. Slični skupovi održani su i drugim gradovima Francuske, a jedan od većih u Strasbourgu.

PARIZ

Unatoč ultimatumu otmičara francuskih novinara u Iraku, vlada u Parizu ne odustaje od provođenja zakona o zabrani nošenja uočljivih vjerskih simbola, kao što je islamski rubac, rekao je u petak glasnogovornik francuske vlade Jean-Francois Cope. Otmičari koji se nazivaju "Islamskom vojskom Iraka", prijete ubojstvom francuskih novinara, ako Pariz ne ukine zabranu nošenja islamskoga rupca u javnim školama.

BAGDAD/KAIRO

Radikalni šijitski klerik Moqtada al Sadr pozvao je svoje sljedbenike da okončaju borbe u svim iračkim gradovima, rekao je u ponedjeljak Sadrov savjetnik, a prenijele su arapske televizijske postaje. "S obzirom na situaciju u Najafu i pokrajinama...pozivamo sve članove Mehdijeve vojske da prekinu vatru osim u slučaju samoobrane i da budu strpljivi sve dok se ne objavi politički program koji planiraju Sadrovi sljedbenici", rekao je Sadrov glasnogovornik Al al Smeisim, a penijela je televizijska postaja libanonskog Hezbolaha.

MOSKVA

Ruski istražitelji u ponedjeljak su prvi put službeno potvrdili da je pad dvaju ruskih putničkih zrakoplova prošlog tjedna, pri čemu je ukupno poginulo 90 osoba, posljedica terorističkog napada. Prilikom istrage je utvrđeno da je rušenje oba Tupoljeva prouzročeno eksplozijom bombi podmetnutih u zrakoplovima, objavio je glasnogovornik ruske sigurnosne službe FSB-a u Moskvi. Istraga se, kako je rekao, sada usredotočila na dvije žene čečenskog prodrijetla, koje su najvjerojatnije prokrijumčarile bombe u zrakoplove.

SOČI

Njemački kancelar Gerhard Schroeder stigao je u ponedjeljak u Soči na Crnom moru gdje bi se tijekom večeri trebao neformalno sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a u utorak im se treba pridružiti i francuski predsjednik Jacques Chirac. Dvojica političara trebala bi razmotriti bilateralne rusko-njemačke odnose, kao i aktualna međunarodna pitanja, rekao je Putinov savjetnik za vanjsku politiku Sergej Prihodko.

Chirac je morao za utorak pomaknuti odlazak iz Pariza zbog otmice dvojice francuskih novinara u Iraku.

Pretpostavlja se da će njemački kancelar tražiti od ruskog predsjednika Putina da se potrudi pregovorima postići rješenje sukoba u Čečeniji, drži jedan čelnik njegove stranke SPD.

BEČ

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozdravila je u ponedjeljak suradnju Libije u pogledu njezinih starih nuklearnih programa, ali je rekla da još postoje bitna pitanja na koja želi dobiti odgovor, a među njima i to gdje je Tripoli nabavljao programe te je li njihove kopije proslijedio drugim zemljama.

U izvješću objavljenom u Beču pred Vijećem guvernera - izvršnim tijelom te UN-ove agencije - IAEA navodi da će nastaviti s rutinskim inspekcijama u Libiji.

KABUL

Kako se približavaju prvi afganistanski predsjednički izbori 9. listopada situacija u zemlji postaje sve opasnija - nakon bombaškog napada u Kabulu, najvećeg u posljednje dvije godine, talibani su u ponedjeljak zaprijetili novim napadima diljem zemlje. Među desetak poginulih u nedjeljnom napadu bila su i trojica Amerikanaca, a meta napada bio je ured međunarodne zaštitarske tvrtke DynCop, koja osigurava afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i sudjeluje u obuci afganistanske policije. Eksplozija u Kabulu dogodila se niti dan nakon što je devetero djece poginulo u eksploziji u vjerskoj školi u pokrajini Paktiji, južno od Kabula. Nakon napada u Kabulu, viši talibanski zapovjednik zaprijetio je da bi bilo koji grad u kojem se nalaze strane snage mogao postati metom napada.

DŽEDA

Naoružani napadači otvorili su vatru u ponedjeljak na američki diplomatski automobil u crvenomorskom lučkom gradu Džedi u Saudijskoj Arabiji, ali srećom nije bilo stradalih, rekao je jedan zapadni diplomat. On je rekao za Reuters da su osobe koje su bile u automobilu prošle bez ozljeda. "Preliminarne informacije primljene prije sat vremena daju naznake da je otvorena vatra na vozilo američkog konzulata. Svi koji su bili u tom automobilu su dobro".

JERUZALEM

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer ocijenio je u ponedjeljak u Jeruzalemu da je plan o jednostranom povlačenju iz pojasa Gaze izraelskog premijera Ariela Sharona "prilika koju treba iskoristiti".

"Povlačenje je prilika koju treba iskoristiti jer će stvoriti stanovnitu dinamiku", rekao je Fischer na zajedničkoj novinskoj konferenciji s izraelskim kolegom Sylvanom Shalomom. Prema Fischeru, plan se ne bi trebao zaustaviti na povlačenju iz Gaze, "jer Europa ostaje pri međunarodnom mirovnom planu koji predviđa zamrzavanje naseljavanja".

BEOGRAD

Rumunjska je uvijek podržavala i podržavat će integraciju Srbije i Crne Gore u Europu, rekao je u ponedjeljak u Beogradu rumunjski predsjednik Jon Illiescu koji na poziv predsjednika SiCG Svetozara Marovića boravi u službenom posjetu toj zemlji. Kako su nakon susreta priopćili novinarima, glavna tema razgovora dvojice predsjednika bilo je zajedničko približavanje europskim integracijama i liberalizacija viznog režima.

Illiescu i Marović također su rekli kako su predstavnici ministarstava unutrašnjih i vanjskih poslova dviju zemalja postigli dogovor oko nekoliko mjera koje bi trebale pridonijeti liberalizaciji postojećeg viznog režima. Te mjere predviđaju pojednostavljenje procedure za izdavanje viza, uvođenje besplatnih viza za neke kategorije, otvaranje rumunjskog konzulata u Vršcu i zajednički zahtjev kojeg će Rumunjska i Srbija i Crna Gora uputiti Bruxellesu za tehničku pomoć u cilju modernizacije sustava izdavanja viza i kontrole.

MOSTAR

Sarajevska policija uhitila je u nedjelju navečer Ramiza Delalića Ćelu, jednog od vođa ratnih sarajevskih bandi, kojega se sumnjičilo za zločin u Grabovici sjeverno od Mostara prije 11 godina kada je Armija BiH ubila 42 hrvatskih civila. Delalić je u nekoliko razgovora sarajevskom dnevniku Oslobođenje negirao osobnu i odgovornost svoje vojne postrojbe za zločine u Grabovici ističući da je ratni načelnik Generalštaba Armije BiH Sefer Halilović, protiv kojega se pred haaškim sudom vodi postupak, znao za taj zločin. Prema navodima sarajevske policije Delalić je uhićen u ugostiteljskom objektu na Ilidži kod Sarajeva nešto prije ponoći i uz jaku policijsku pratnju odvezen je u prostorije MUP-a Novo Sarajevo. Delalić tijekom uhićenja nije pružao otpor, ali je nekoliko minuta nakon uhićenja na tom području došlo do pucnjave.

MOSTAR

Najveća svjetska tvrtka koja se bavi analizom DNK, američka Bode Tehnology Group (BTG), koristila je iskustva stečena u BiH za identificiranje žrtava terorističkih napada u New Yorku i Washingtonu 11. rujna 2001. godine, objavljeno je u ponedjeljak iz Ureda premijera Federacije Ahmeta Hadžipašića nakon njegova razgovora sa znanstvenim direktorom tvrtke BTG Edwinom Huffinom. "Saznanja koja je Bode Tehnology Group, najveća svjetska tvrtka koja se bavi analizom DNK, stekla pri identificiranju žrtava rata u BiH su primijenjena i dodatno usavršena i u samim Sjedinjenim Američkim Državama. Zahvaljujući toj tehnici u SAD-u su, na primjer, za tri godine otkriveni počinitelji nekoliko tisuća dotad neriješenih kaznenih djela, a identificirana je i većina žrtava terorističkih napada od 11. rujna", navodi se u priopćenju.

PRAG

Češki premijer Stanislav Gross izrazio je u ponedjeljak želju da se Česi o ustavu Europske unije izjasne na referendumu u lipnju 2006., kada se u zemlji održavaju parlamentarni izbori. Gross je napomenuo da vladajuća koalicija još nije odredila konačan datum održavanja referenduma. Naglasio je, međutim, da će iskoristiti sav svoj utjecaj kako bi se referendum i parlamentarni izbori održali istog dana. Priznajući da ratifikacija europskog ustava neće biti laka, češki premijer izrazio je ipak nadu da će ga Česi prihvatiti.

MUENCHEN

Pismo bomba adresirano na jednog lokalnog političara eksplodiralo je u ponedjeljak u gradu Regenu na jugu Njemačke. To je prvo pismo bomba koje je eksplodiralo u, kako navodi policija, četiri mjeseca akcije tajanstvenog napadača. Nitko nije ozlijeđen u eksploziji u sjedištu lokalnih vlasti i policija je na vrijeme otkrila drugo pismo bombu upućeno gradončelniku, rekao je glasnogovornik policije. Policiji nije poznat motiv ovih napada, a sumnja na jednu osobu kao na mogućeg pošiljatelja.

TAIPEI

Kina je povukla 3.000 vojnika s vojne vježbe na otoku nasuprot Tajvanu, što je odmah izazvalo nagađanja da Peking možda odgađa redovite godišnje "ratne igre", priopćilo je u ponedjeljak tajvansko ministarstvo obrane.

"Nakon dolaska kopnenih postrojbi, izveli su neke osnovne vježbe, poput plivanja u punoj ratnoj spremi te iskrcavanje i ukrcavanje opreme", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Huang Shuey-sheng. "Mi smatramo da se vježba nije održala", dodao je. Kineske postrojbe stigle su na otok Dongshan sredinom mjeseca, no postupno su se povukle. Taj se otok nalazi 280 kilometara od otoka Pescadore pod kontrolom Tajvana i na njemu se, od 1996. godine, održalo osam kineskih vojnih manevara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙