FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30 SATI

ZAGREB, 8. kolovoza 2004.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijetado 4.30 sati.
ZAGREB, 8. kolovoza 2004.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

ISLAMABAD - Vođa islamističke pakistanske skupine povezane s Osamom Bin Ladenom, kojega traže i zbog dva pokušaja ubojstva pakistanskoga predsjednika Perveza Musharrafa, uhićen je u Dubaiju, objavila je u subotu u Islamabadu pakistanska obavještajna služba. Prema podacima službe, Qari Saifullah Akhtar uhićen je prošloga tjedna u Dubaiju i u tijeku je proces njegova izručenja Pakistanu. Vođa glavne pakistanske skupine povezane s talibanima dugo je živio u Afganistanu gdje se nekoliko puta sastao s Bin Ladenom prije pada talibanskoga režima.

VITORIA - Glasnogovornik kluba zastupnika baskijske stranke Sozialista Abertzaleak, koja je zamijenila zabranjenu Batasunu, izrazio je zadovoljstvo što u dvama napadima koje je u subotu počinila baskijska separatistička organizacija ETA nije bilo žrtava. U neubičajenoj reakciji za ovakve slučajeve, glasnogovornik Arnaldo Otegi rekao je novinarima da "što se tiče Batasune i (radikalne baskijske) ljevice, mora izraziti zadovoljstvo što u napadima nije bilo ozlijeđenih ni mrtvih te da ih to raduje". ETA je u subotu počinila prvi napad od ljeta prošle godine aktivirajući dvije bombe u dvama ljetovalištima na sjeveru Španjolske.

TEHERAN - Iran će uskoro testirati usavršenu verziju balističke rakete Shahab-3, objavio je iranski ministar obrane, a prenosi u nedjelju list Teheran Times. "Testiranje je nužno kako bi zemlja bila pripravna za napad", rekao je ministar Ali Shamkhani. Iran je nekoliko puta upozorio na mogući napad Sjedinjenih Država i Izraela. Shamkhani je odbacio optužbe Izraela da su rakete prijetnja Europi, ustvrdivši da iranska vojna strategija nije prijetnja nijednoj zemlji, nego je usmjerena na samoobranu.

BEČ - Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) boravili su u rutinskoj misiji u Iraku tijekom koje su popisali nuklearni materijal u toj zemlji, objavila je u subotu glasnogovornica agencije Melissa Fleming. Kao rezultat te misije inspektora koji su se u Irak vratili krajem srpnja, prvi put od kraja rata 2003., "sav nuklearni materijal u zemlji nalazi se pod pečatom IAEA-e", rekla je Fleming. Sjedinjene Države objavile su 6. srpnja da su iz Iraka uklonile nuklearni materijal ukraden iz nuklearne elektrane Tuwaitha, na jugu zemlje. Riječ je o više od 1,7 tona radioaktivnog materijala koji je mogao poslužiti za izradu "prljave" nuklearne bombe ili biti iskorišten u vojnom nuklearnom programu.

TEHERAN - Oko 200 novinara okupilo se u subotu ispred Iranskog novinarskog društva (IPA) u Teheranu prosvjedujući protiv ograničavanja slobode medija u zemlji. Skupu je nazočio i poznati sekularni disident Hashem Aqajari, koji je prošloga tjedna, nakon gotovo dvije godine, izišao iz zatvora. Prema IPA-i, iranske su vlasti zabranile gotovo stotinu novina i časopisa, a dvadesetak novinara i izdavača nalazi se još u zatvoru. Zbog različitih zabrana bez posla je ostalo više od 2.500 novinara, upozorava IPA.

FORT BRAGG - Vojni sud koji od utorka ispituje slučaj pripadnice američke vojske Lynndie England koja je optužena za zlostavljanje zarobljenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib, odlučio je u subotu privremeno prekinuti rad. Tužiteljstvo vojnoga suda u Fort Braggu odlučilo je prihvatiti zahtjev odvjetnika Lynndie England koji su tražili više vremena za pozivanje svjedoka. Lynndie England, koja je u sedmom mjesecu trudnoće, prijeti 38 godina zatvora, proglasi li je vojni sud krivom po 19 točaka optužnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙