FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LOŠE VRIJEME ODGODILO LANSIRANJE SONDE ZA PROUČAVANJE MERKURA

CAPE CANAVERAL, 2. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - NASA je tridesetljeća čekala da po drugi puta pobliže istraži Merkur, ali će sadamorati pričekati barem još jedan dan jer se u ponedjeljak na svemirskicentar u Cape Canaveralu na Floridi obrušila tropska oluja "Alex" kojanije dopustila planirano lansiranje sonde MESSENGER.
CAPE CANAVERAL, 2. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - NASA je tri desetljeća čekala da po drugi puta pobliže istraži Merkur, ali će sada morati pričekati barem još jedan dan jer se u ponedjeljak na svemirski centar u Cape Canaveralu na Floridi obrušila tropska oluja "Alex" koja nije dopustila planirano lansiranje sonde MESSENGER.

Američka svemirska agencija nije poslala svemirsku sondu na Merkur još od Marinera 10, koji je 1974. i 1975. godine snimio oko 45 posto površine tog planeta.

MESSENGER bi u orbiti oko najmanjeg i Suncu najbližeg planeta našeg sustava trebao provesti nešto više od godine dana. Nizom sofisticiranih instrumenata trebao bi otkriti tajne tog planeta.

Sonda, koju NASA planira lansirati u utorak, trebala bi odgovoriti na pitanje je li Merkur, planet tek nešto veći od Mjeseca, bio nekada iste veličine poput Zemlje, te je li vremenom izgubio veći dio svoje mase uslijed nekog kataklizmičkog sudara ili zbog postupnog "ljuštenja" uzrokovanog solarnim vjetrovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙