FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAPOKON LANSIRANA AURA

CAPE CANAVERAL, 15. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Američka svemirskaagencija NASA u četvrtak je iz Kalifornije uspješno lansirala novisatelit za proučavanje atmosfere.
CAPE CANAVERAL, 15. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Američka svemirska agencija NASA u četvrtak je iz Kalifornije uspješno lansirala novi satelit za proučavanje atmosfere.

Satelit Aura, veličine autobusa, lansiran je na Boeingovoj raketi Delta 2 iz zračne baze Vandenberg u šest ujutro po lokalnom vremenu.

Ta misija vrijedna 785 milijuna dolara prvi je puta trebala poletjeti iz zračne baze Vandenberg u nedjelju u 3 sata iza ponoći, ali je lansiranje tada odgođeno na 48 sati zbog problema na raketi. Nakon toga propalo je i lansiranje u utorak.

Satelit Aura posebno je dizajniran za istraživanje ozonskog omotača, onečišćenja i promjene klime. Na visini od 700 kilometara trebao provesti idućih šest godina.

To je prvo lansiranje u sklopu NASA-ina sustava za promatranje Zemlje, u kojemu su još sateliti Terra i Aqua koji proučavaju vodene tokove na planeti.

Zemljina atmosfera sastoji se od 99 posto dušika i kisika, no Aura će biti usmjerena na male količine drugih plinova i na ozonski omotač u stratosferi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙