FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZBOG PROBLEMA NA RAKETI ODGOĐENO LANSIRANJE SATELITA AURA

LOS ANGELES, 11. srpnja 2004. (Hina/AP) - Američka svemirska agencijaNASA je u subotu za 48 sati odgodila lansiranje satelita zaproučavanje atmosfere nakon što su inženjeri otkrili da oklop raketenije dobro spojen.
LOS ANGELES, 11. srpnja 2004. (Hina/AP) - Američka svemirska agencija NASA je u subotu za 48 sati odgodila lansiranje satelita za proučavanje atmosfere nakon što su inženjeri otkrili da oklop rakete nije dobro spojen.

Satelit Aura trebao je poletjeti iz zračne baze Vandenberg u nedjelju u 3 sata iza ponoći pomoću Boeingove rakete Delta II.

Polijetanje je odgođeno za utorak, rekao je direktor NASA-inog odjela za lansiranje Chuk Dovale.

Satelit Aura vrijedan je 785 milijuna dolara i posebno je dizajniran za istraživanje ozonskog omotača, onečišćenja i promjene klime. Na visini od 700 kilometara provest će idućih šest godina.

Bit će to prvo lansiranje u sklopu NASA-inog sustava za promatranje Zemlje, u kojemu su još sateliti Terra i Aqua, a koji proučavaju vodene tokove na planeti.

Zemljina atmosfera sastoji se od 99 posto dušika i kisika, no Aura će biti usmjerena na male količine drugih plinova, i na ozonski omotač u stratosferi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙