FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 11. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 9,30 sati
ZAGREB, 11. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 9,30 sati

TEL AVIV

Najmanje je jedna osoba ubijena, a 20 ih je ranjeno u eksploziji koja je u nedjelju ujutro zatresla središnju autobusnu postaju u Tel Avivu, objavio je izraelski radio. Odgovornost za napad preuzele su Brigade mučenika al-Akse, oružano krilo palestinske frakcije Fatah, u znak odmazde za izraelsko ubijanje palestinskih civila. Izraelska policija istražuje mogućnost da je bomba aktivirana daljinskim upravljačem u trenutku kada se autobus približavao postaji. Po prvim izvješćima, većina ranjenika zadobila je samo lakše ozljede. Eksplozija se dogodila dva dana nakon što je Međunarodni sud pravde presudio da je zid koji je Izrael podigao na području Zapadne obale nezakonit.

BAGDAD

Četiri američka marinca ubijena su u zapadnom Iraku, objavila je američka vojska u nedjelju. U izvješću se kaže da su četiri pripadnika Ekspedicijskih snaga mornaričke pješadije poginula u subotu u provinciji Anbar, u kojoj se nalaze gradovi Falluja i Ramadi, uporišta antiameričkih snaga, dok su "provodili sigurnosne operacije". Nije rečeno kako su poginuli, no na tom području česti su gerilski napadi na američke snage.

TOKIO

Glasanje na parcijalnim izborima za polovinu ispražnjenih mjesta u gornjem domu japanskog parlamenta počelo je u nedjelju ujutro. Oko 100 milijuna Japanaca s pravom glasa (starijih od 20 godina) birat će 121 od 242 zastupnika u Senatu. Parcijalni izbori za gornji dom parlamenta održavaju se, naime, svake tri godine. Vladajuća koalicija liberalne stranke LDP premijera Junicihra Koizumija i stranke Novi Komeito treba osvojiti 43 mjesta kako bi zadržala većinu u Senatu. Iako je popularnost vladajućim liberalma značajno pala u odnosu na parlamentarne izbore 2001. godine, očekuje se da će osigurati potrebnu većinu. Rezultati bi trebali biti poznati u ponedjeljak ujutro.

LOS ANGELES

Američka svemirska agencija NASA je u subotu za 48 sati odgodila lansiranje satelita za proučavanje atmosfere nakon što su inženjeri otkrili da oklop rakete nije dobro spojen. Satelit Aura trebao je poletjeti iz zračne baze Vandenberg u nedjelju u 3 sata iza ponoći pomoću Boeingove rakete Delta II. Polijetanje je odgođeno za utorak, rekao je direktor NASA-inog odjela za lansiranje Chuk Dovale. Satelit Aura vrijedan je 785 milijuna dolara i posebno je dizajniran za istraživanje ozonskog omotača, onečišćenja i promjene klime. Na visini od 700 kilometara provest će idućih šest godina. Bit će to prvo lansiranje u sklopu NASA-inog sustava za promatranje Zemlje, u kojemu su još sateliti Terra i Aqua, a koji proučavaju vodene tokove na planeti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙