FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NASA NAMJERAVA LANSIRATI SATELIT ZA ISTRAŽIVANJE OZONSKOG SLOJA

WASHINGTON, 8. srpnja 2004. (Hina/AFP) - NASA planira u nedjeljulansirati satelit pod nazivom Aura namijenjen istraživanju Zemljineatmosfere, napose ozonskog omotača, doznaje se iz svemirske agencije.
WASHINGTON, 8. srpnja 2004. (Hina/AFP) - NASA planira u nedjelju lansirati satelit pod nazivom Aura namijenjen istraživanju Zemljine atmosfere, napose ozonskog omotača, doznaje se iz svemirske agencije.

Lansiranje je predviđeno za 6.02 sata (11.02 sati po GMT-u) iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji. Lansiranje se trebalo dogoditi sredinom lipnja, ali je nekoliko puta odgođeno zbog različitih tehničkih problema.

Aura bi trebala omogućiti da se bolje shvati utjecaj sastava atmosfere na klimatske promjene, povezanost između kvalitete zraka na nekom području i u ostatku svijeta i promjene u ozonskom omotaču.

Znanstvenici napose žele doznati nastavlja li se uništavanje ozonskog sloja koji štiti život na Zemlji, pod utjecajem onečišćenja i drugih klimatskih pojava, ili se taj sloj počinje obnavljati.

Satelit će imati četiri uređaja za istraživanje atmosfere, od troposfere (razine mora) do stratosfere u kojoj je ozonski omotač: limbosondu visoke rezolucije, mikrovalnu limbosondu, uređaj za mjerenje ozona i spektrometar za troposfernu emisiju.

Aura je teška tri tone, a u polarnu će se orbitu lansirati na visini od 705 kilometara. Njezin je životni vijek šest godina.

Ovo je treći NASA-in satelit za promatranje Zemlje, nakon Terrae (za geološko istraživanje) i Aquae (za proučavanje vodenih ciklusa).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙