FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SATELIT ĆE USKORO ISTRAŽITI "ZDRAVLJE" ZEMLJINE ATMOSFERE

LOS ANGELES, 10. srpnja 2004. (Hina/AP) - Zemljina atmosfera uskoro ćeproći svojevrsni zdravstveni pregled, a obavit će ga satelit američkesvemirske agencije NASA posebno dizajniran za istraživanje ozonskogomotača, onečišćenja i promjene klime.
LOS ANGELES, 10. srpnja 2004. (Hina/AP) - Zemljina atmosfera uskoro će proći svojevrsni zdravstveni pregled, a obavit će ga satelit američke svemirske agencije NASA posebno dizajniran za istraživanje ozonskog omotača, onečišćenja i promjene klime.

Misija Aura, vrijedna 785 milijuna dolara, kreće u nedjelju prije zore, a u svemir će je ponijeti raketa Delta II.

"Aura je osmišljena zato da razumijemo i zaštitimo zrak kojega udišemo", rekao je član misije Phil DeCola na konferenciji za novinare u zrakoplovnoj bazi Vandenberg, sjeverozapadno od Los Angelesa.

Noseći četiri instrumenta, svemirski brod će se uzdići 700 kilometara u Zemljinu orbitu i tamo provesti idućih šest godina.

Bit će to prvo lansiranje u sklopu NASA-inog sustava za promatranje Zemlje, u kojemu su još sateliti Terra i Aqua, a koji proučavaju vodene tokove na planeti.

Zemljina atmosfera sastoji se od 99 posto dušika i kisika, no Aura će biti usmjerena na male količine drugih plinova, i na ozonski omotač u stratosferi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙