FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U SUBOTU "PLAVI MJESEC"

HAMBURG, 29. srpnja 2004. (Hina/dpa) - U subotu će mjesec biti "plav" -termin možda i najpoznatiji iz Elvisove pjesme "Blue Moon", označavarijedak, ali ne toliko neobičan događaj - drugi puni Mjesec u istommjesecu.
HAMBURG, 29. srpnja 2004. (Hina/dpa) - U subotu će mjesec biti "plav" - termin možda i najpoznatiji iz Elvisove pjesme "Blue Moon", označava rijedak, ali ne toliko neobičan događaj - drugi puni Mjesec u istom mjesecu.

"Prema modernom folkloru, Blue Moon je drugi puni Mjesec u jednom kalendarskom mjesecu", objavila je tim povodom američka NASA.

"Dva puna Mjeseca razdvaja 29 dana, a kako neki mjeseci imaju 30 ili 31 dan, u prosjeku svake dvije i pol godine u jedan kalendarski uguraju se dva puna Mjeseca", dodaje se NASA. Ovoga srpnja Mjesec je u svojem punom obujmu već izašao 2. srpnja.

Ali, je li drugi puni Mjesec uistinu plav? "Vjerojatno nije", kaže NASA. "Drugi puni Mjesec nema nikakve veze s njegovom bojom. Puni Mjesec 31. srpnja će biti sivkast, kao i obično", dodaje se.

Međutim, bilo je dana kada su ljudi mogli zaista vidjeti plavi Mjesec. "Godina je bila 1883., indonezijski vulkan Krakatoa je imao strašnu erupciju koja je odgovarala eksploziji nuklearne bombe snage 100 megatona. Izginulo je 40.000 ljudi, a čak 600 kilometara dalje mogli su se čuti zvuci nalik na topničku paljbu. Stupovi dima i pepela uzdigli su se na sam vrh Zemljine atmosfere. I tada je Mjesec poplavio", navodi NASA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙