FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WTO: PET VODEĆIH OTVORILO PUT ZA POSTIZANJE SPORAZUMA

ŽENEVA, 29. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Pet vodećih članica Svjetsketrgovinske organizacije (WTO) danas je, nakon višesatnih teškihpregovora, postiglo sporazum koji bi mogao otvoriti put za postizanjesporazuma o trgovini na razini čitave organizacije, kazao je jedan odvodećih pregovarača.
ŽENEVA, 29. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Pet vodećih članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) danas je, nakon višesatnih teških pregovora, postiglo sporazum koji bi mogao otvoriti put za postizanje sporazuma o trgovini na razini čitave organizacije, kazao je jedan od vodećih pregovarača.

"Time se otvara mogućnost za skoro postizanje sporazuma na razini čitave organizacije", kazao je taj pregovarač, koji je želio ostati anoniman.

Pet vodećih zemalja WTO-a, koje se smatraju predstavnicima širokog raspona trgovinskih interesa unutar te 147-člane organizacije, su Sjedinjene Države, Europska unija, Australija, Indija i Brazil.

WTO je postavio rok do petka u ponoć za postizanje okvirnih sporazuma u četiri ključna područja: trgovini poljoprivrednim i industrijskim proizvodima, uslugama te novim carinskim pravilima. Ovotjedni su pregovori usmjereni na ponovno pokretanje posustalog kruga svjetskih trgovinskih pregovora započetog u Dohi 2001.

Pet vodećih dogovorilo se oko izrijeka svih točaka spornoga teksta o poljoprivrednoj reformi, općenito smatranoj ključnom za postizanje globalnog sporazuma, kazao je isti pregovarač.

Ishod njihovih pregovora vjerojatno će odrediti ton prijedloga koje će glavni posrednici, čelnik WTO-a Supachai Panitchpakdi i predsjednik Vijeća ministara Shotaro Oshima iz Japana, kasnije danas iznijeti pred sve članice te organizacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙