FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WTO: MINISTRI TRGOVINE SPREMNI ZA NOVI POČETAK

ŽENEVA, 27. srpnja 2004. (Hina/AP) - Ministri trgovine iz čitavogsvijeta, spremni za današnji službeni početak nastavka prošle godineprekinutih pregovora o liberalizaciji svjetske trgovine, upozorili suda je pred njima još dalek put do postizanja sporazuma o otvaranjusvjetskog tržišta poljoprivrednih proizvoda.
ŽENEVA, 27. srpnja 2004. (Hina/AP) - Ministri trgovine iz čitavog svijeta, spremni za današnji službeni početak nastavka prošle godine prekinutih pregovora o liberalizaciji svjetske trgovine, upozorili su da je pred njima još dalek put do postizanja sporazuma o otvaranju svjetskog tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Zemlje članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) postavile su rok do kraja ovoga tjedna za postizanje dogovora o okviru novog trgovinskog sporazuma usmjerenog na rezanje carina i subvencija i poticanje rasta svjetskog gospodarstva.

Ovotjednom bi sastanku vijeća ministara trgovine WTO-a trebalo prisustvovati 35 ministara, zajedno s predstavnicima gotovo svih 147 zemalja članica te organizacije. Članovi WTO imaju različita stajališta glede načina ostvarivanja svojih ciljeva, osobito u ključnom području poljoprivrede.

Čelnik WTO-a Supachai Panitchpakdi ponovno je upozorio da bi neuspjeh u pronalasku kompromisnog rješenja do kraja ovoga tjedna mogao rezultirati višegodišnjom odgodom nastojanja usmjerenih otvaranju na milijarde dolara vrijednih tržišta poljoprivrednih proizvoda u svijetu, te da bi naštetio vjerodostojnosti te organizacije kao cjeline. Kazao je da radije ne bi ni razmišljao o mogućim posljedicama neuspjeha.

Kompromisno rješenje pomaknulo bi s mrtve točke trgovinske pregovore započete prije dvije godine u Dohi, a posustale na neuspjelom ministarskom sastanku u Cuncunu u Meksiku u rujnu prošle godine, kad se stvorio jaz između bogatih i siromašnih zemalja.

Skupina G20 zemalja u razvoju odbija otvoriti svoja tržišta za poljoprivredne proizvode iz bogatih država, jer se prodaju po umjetno niskim cijenama zbog velikih subvencija kojima svoj poljoprivredni izvoz podupiru Sjedinjene Države, Europska unija i druge zemlje.

Pregovarači su i pod pritiskom za postizanje sporazuma do kraja ovoga mjeseca zbog američkih predsjedničkih izbora u studenome i promjena u vladama drugih zemalja, zbog kojih bi moglo doći do dodatnih odgoda.

EU ministri istakli su kako WTO tekst - koji daje smjernice za nastavak pregovora - prihvaćaju kao temelj diskusije, ali su upozorili da su potrebne velike promjene. Sjedinjene Države i većina drugih zemalja članica usvojile su slično stajalište.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙