FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VELIKE SILE ZA POSTIZANJE SPORAZUMA O GLOBALNOJ TRGOVINI

ŽENEVA, 28. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Europska unija (EU) zalaže seza postizanje sporazuma o globalnoj trgovini do kraja ovoga tjedna ismatra da bi neuspjeh pregovora Svjetske trgovinske organizacije (WTO)teško pogodio međunarodno gospodarstvo, kazao je danas povjerenik EUza trgovinu Pascal Lamy.
ŽENEVA, 28. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Europska unija (EU) zalaže se za postizanje sporazuma o globalnoj trgovini do kraja ovoga tjedna i smatra da bi neuspjeh pregovora Svjetske trgovinske organizacije (WTO) teško pogodio međunarodno gospodarstvo, kazao je danas povjerenik EU za trgovinu Pascal Lamy.

Njegova izjava podudara se s izjavom američkog predstavnika za trgovinu Roberta Zoellicka.

"Ne bude li postignut sporazum, to će odaslati negativnu poruku svjetskom gospodarstvu, nešto što bi valjalo izbjeći", kazao je Lamy Europskom parlamentu putem videolinka iz Ženeve, gdje se održava sastanak ministara trgovine država članica WTO-a.

Zoelick, koji se također nalazi u Ženevi, u ponedjeljak je istakao i da Sjedinjene Države "neće prihvatiti bilo kakav sporazum samo da bi se nešto potpisalo". Sporazum mora otvarati "značajne nove prilike za trgovinu na području poljoprivrede, roba i usluga", kazao je on.

Posrednici u posustalim trgovinskim pregovorima započetim u Dohi u 2001, a usmjerenima na zaključenje novog svjetskog trgovinskog sporazuma, danas će pokušati ostvariti nove pomake, no diplomati upozoravaju da je vremena malo.

Ministri se pokušavaju dogovoriti oko općenitog okvira iduće i eventualno posljednje faze kruga pregovora iz Dohe, posustalog nakon kolapsa sastanka ministara trgovine WTO-a u Meksiku u rujnu prošle godine. Središnji je problem pitanje reforme trgovine poljoprivrednih proizvoda te budućnost subvencioniranja poljoprivrednog izvoza. I dalje su prisutne duboke razlike po tome pitanju između Sjevera i Juga, te između Sjedinjenih Država i 25-člane Unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙