FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTRI TRGOVINE ŽELE PONOVNO POKRENUTI PREGOVORE IZ DOHE

ŽENEVA, 6. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Ministri trgovine Australije,Brazila, Europske unije, Indije i Sjedinjenih Država pokušat će usubotu pronaći načina za pokretanje zapelih svjetskih trgovinskihpregovora, objavila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO).
ŽENEVA, 6. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Ministri trgovine Australije, Brazila, Europske unije, Indije i Sjedinjenih Država pokušat će u subotu pronaći načina za pokretanje zapelih svjetskih trgovinskih pregovora, objavila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Ministri će se sastati u Parizu nakon sastanka visokih izaslanika u ženevskom sjedištu WTO-a usmjerenog na pronalaženje zajedničkih pozicija o osjetljivom pitanju poljoprivrede, kazao je australski predstavnik u WTO-u David Spencer.

"Pokušat će se približiti pronalaženju zajedničkih pozicija glede poljoprivrede, nakon čega će se sastati i ministri", kazao je on.

WTO se nada da će se do kraja srpnja postići sporazum po pitanju ponovnog pokretanja pregovora pokrenutih u katarskom glavnom gradu Dohi u studenome 2001. i namijenjenih umanjivanju svjetskih trgovinskih barijera.

Pregovori su u međuvremenu gotovo posve obustavljeni, uglavnom zbog neslaganja oko ukidanja poljoprivrednih izvoznih subvencija bogatih zemalja koje ometaju slobodnu trgovinu.

Subotnji sastanak, na kojemu će prisustvovati američki predstavnik Robert Zoellick i njegov europski kolega Pascal Lamy, organizirat će Brazil, vodeća članica skupine 20 zemalja u razvoju.

Nade u postizanje sporazuma porasle su ranije ove godine kada je Europska unija objavila kako je spremna ukinuti svoje poljoprivredne izvozne subvencije pod uvjetom da njezini trgovinski partneri - posebice Sjedinjene Države - poduzmu slične korake za okončanje službenog podupiranja izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Zemlje s gospodarstvima u nastajanju i razvoju tvrde da takve subvencije razvijenih zemalja snižavaju cijene te onemogućavaju poštenu konkurenciju na svjetskim tržištima.

Čelnik WTO-a Supachai Panitchpakdi izrazio je, međutim, oprezan optimizam glede mogućnosti skorog postizanja sporazuma o pregovorima iz Dohe. "I dalje sam prilično oprezno optimističan glede postizanja sporazuma u srpnju", kazao je on. "Trenutno ima pomaka na svim stranama", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙