FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LIBIJA ZAPOČINJE PREGOVORE O PRIKLJUČENJU WTO-U

ŽENEVA, 27. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Svjetska trgovinskaorganizacija (WTO) danas je dala 'zeleno svjetlo' Libiji za početakpregovora o priključenju toj 147-članoj organizaciji, što je još jedankorak u smjeru okončanja njezine više desetljeća duge međunarodneizolacije.
ŽENEVA, 27. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Svjetska trgovinska organizacija (WTO) danas je dala 'zeleno svjetlo' Libiji za početak pregovora o priključenju toj 147-članoj organizaciji, što je još jedan korak u smjeru okončanja njezine više desetljeća duge međunarodne izolacije.

"Dogovorena je uspostava radnog tijela", kazao je jedan trgovinski predstavnik.

Stvaranje radnog tijela prvi je korak u procesu priključenja bilo koje zemlje toj organizaciji, koja određuje i provodi pravila globalne trgovine te djeluje kao forum za trgovinske pregovore.

Odobrenje za pokretanje pregovora ne znači da naftom bogata Libija, koja se od prošle godine aktivno pokušava ponovno uključiti u globalne trendove, može očekivati lak ulazak u WTO, ističu trgovinski diplomati.

Pregovori, koji bi mogli trajati godinama, uključivat će bilateralne pregovore sa svakom zemljom članicom WTO-a koja smatra da bi libijski izvoz mogao predstavljati prijetnju za njezina tržišta ili koja želi osigurati dobre uvjete prodaje svoje robe na libijskom tržištu.

Libijska je aplikacija prvi put zaprimljena u 2001. ali sve do danas nije došla na dnevni red Vijeća ministara zbog protivljenja vodećih zapadnih sila, koje su čelnika te zemlje Muammara Gaddafija smatrale pomagačem terorista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙