FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SINDIKATI TRAŽE HITNE PREGOVORE O TRGOVINI TEKSTILOM

ŽENEVA, 28. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Radnički sindikati u svijetupozvali su danas na brzo osnivanje međunarodnog foruma za sprječavanje"pokolja radnih mjesta" u tekstilnoj i odjevnoj industriji nakonukidanja trgovinskih barijera u tome sektoru od iduće godine.
ŽENEVA, 28. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Radnički sindikati u svijetu pozvali su danas na brzo osnivanje međunarodnog foruma za sprječavanje "pokolja radnih mjesta" u tekstilnoj i odjevnoj industriji nakon ukidanja trgovinskih barijera u tome sektoru od iduće godine.

Ta inicijativa odraz je sve veće zabrinutosti i bogatih i siromašnih zemalja da će nakon te promjene trgovinski gigant Kina prigrabiti većinu svjetskog tržišta toga sektora, ostavljajući na milijune zaposlenih u tekstilnoj industriji u drugim zemljama bez posla.

"Međunarodna zajednica trebala bi organizirati hitni forum kako bi se osmislio plan akcije za sprječavanje kriza do kojih će sasvim sigurno doći", navodi se u priopćenju čelnika ključnog sindikata toga sektora. "Tko će objasniti 40 milijuna zaposlenih, većinom žena u očajno siromašnim zemljama kao što su Bangladeš i Muricijus, da je nadolazeći pokolj radnih mjesta u tim sektorima dobar za njih?", stoji nadalje u tom priopćenju.

Priopćenje koje su objavili John Evans i Neil Kearney, čelnici dviju vodećih svjetskih sindikalnih grupacija radnika u tekstilnoj i odjevnoj industriji, odnosi se na približavanje 1. siječnja 2005. kada prestaje vrijediti sporazum kojim je zemljama omogućena zaštita nacionalnih proizvođača u tome sektoru.

Svjetska trgovina tekstilom i odjećom protekla je tri desetljeća regulirana sporazumom kojim je zemljama omogućeno nametanje uvoznih kvota. No, od iduće će godine taj sektor biti pod jurisdikcijom pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO), koja će ukinuti kvote i postaviti carine - koje ne mogu biti arbitrarno određivane - kao jedini instrument ograničavanja uvoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙