FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DUŽNOSNIK MINISTARSTVA PRAVDE BiH POSJETIO GUANTANAMO

SARAJEVO,28. srpnja 2004.(Hina) - Visoki dužnosnik Ministarstva pravdeBosne i Heregovine početkom ovog tjedna posjetio je četiribosanskohercegovačka državljana alžirskog podrijetla kojI se nalaze uameričkom zatvoru u bazi Guantanamo na Kubi, potvrdio je mnistarpravde BiH Slobodan Kovač.
SARAJEVO,28. srpnja 2004.(Hina) - Visoki dužnosnik Ministarstva pravde Bosne i Heregovine početkom ovog tjedna posjetio je četiri bosanskohercegovačka državljana alžirskog podrijetla kojI se nalaze u američkom zatvoru u bazi Guantanamo na Kubi, potvrdio je mnistar pravde BiH Slobodan Kovač.

U izjavi koju je u srijedu prenijelo sarajevsko "Oslobođenje" Kovač je rkao da su voditelj odjela za međunarodnu pravnu pomoć pri Ministarstvu pravde u Sarajevu i njegov prevoditelj u ponedjeljak i utorak razgovarali sa pritvorenicima u Guantanamu te da narednog tjedna očekuje više informacija o tim susretima.

Razgovori su obavljeni na temelju unaprijed utvrđenih pitanja te u nazočnosti zatvorskih čuvara.

Ovaj posjet realiziran je na temelju odluke Doma za ljudska prava BiH koji je, razmatrajući žalbu supruge jednog od pritvorenika zbog njegova izručenja američkim vlastima, naložio vlastima u BiH da se zatočenima u Guantanamu pruži neophodna pravna pomoć.

Boudellah Hadjj, Mouhamed Nechle, Lakhdar Boumedien i Mustafa Ait Idir te još dvije osobe arapskog podrijetla - Bensajjahom Belkacemom i Saberom Lahmarom - uhićeni su u BiH krajem 2001. godine pod sumnjom da su pripremali napad na američko i britansko veleposlanstvo u Sarajevu.

Oni su nakon višemjesečne istrage na zahtjev SAD početkom 2003. godine predani američkim vlastima i prebačeni na Kubu gdje se nalaze i svi oni za koje se smatralo kako su povezani s islamskim terorizmom a posebice s Al-Qaidom.

Nađa Dizdarević, supruga Boudellaha Hadjja, tužila je vlasti BiH a Dom za ljudska prava zaključio je kako je izručenje obavljeno protuzakonito.

Ministar Kovač izjavio je kako će se o zahtjevu za oslobađanje članova tzv. alžirske skupine iz američkog zatvora na Kubi na Vijeću ministara raspravljati nakon što se dobije izvješće o rezultatima ovotjednih razgovora s četvoricom uhićenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙